Turiștii europeni care doresc să evite haosul din aeroporturi în această vară prin închirierea unei mașini se pot aștepta să plătească tarife record, potrivit Bloomberg.
Prețurile, care au atins maxime istorice în 2021, au escaladat către noi cote în acest an, regiunile de coastă ale Europei fiind în special afectate de ratele umflate.
Călătorii din Spania, care puteau închiria o mașină cu puțin peste 20 de euro pe zi înainte de pandemie, vor trebui să plătească de cel puțin trei ori mai mult în această vară. Italia și Croația au înregistrat o creștere a prețurilor cu peste 180%, potrivit datelor compilate de Check24.
Lucrurile s-ar putea înrăutăți și călătorii last-minute ar trebui să acționeze rapid, a declarat Andreas Schiffelholz, managerul site-ului de comparație a închirierilor de mașini. „Pe măsură ce datele de ridicare se apropie, prețurile vor continua să crească.”
Prețurile în creștere sunt produsul unei pofte de călătorie post-pandemie, care a fost rezistentă la creșterea inflației, o criză energetică care se profilează și temerile de recesiune. Înnoptările în zona euro și-au revenit la nivelurile de dinainte de Covid în mai, potrivit Oxford Economics Tourism Tracker. În vreme ce vacanțele școlare europene abia încep, numărul turiștilor este gata să continue să crească.
Resurgența călătoriilor a făcut deja ravagii în aeroporturile europene. În unele dintre cele mai aglomerate hub-uri de pe continent, peste 60% dintre zboruri înregistrează întârzieri și până la 8% sunt anulate, potrivit datelor colectate de agenția de turism Hopper Inc.
Ca răspuns, London Heathrow a impus un plafon de două luni pentru traficul zilnic de pasageri și a spus companiilor aeriene să nu mai vândă bilete noi de vară. După ce au redus personalul la începutul pandemiei, aeroporturile și companiile aeriene s-au străduit să țină pasul cu securitatea și manipularea bagajelor, ceea ce a dus la cozi lungi și la apariția grămezilor de bagaje pierdute.
Firmele de închiriere de mașini s-au redus, de asemenea, în timpul pandemiei, iar multe nu au revenit la puterea ante-Covid, chiar dacă cererea a revenit. Pentru al doilea an consecutiv, o criză a lanțului de aprovizionare alimentată de penuria globală de semiconductori a redus producția de automobile și a lăsat producătorii de mașini cu mai puține vehicule de vândut companiilor de închiriere.
„Multe firme de închiriere de mașini și-au redus flota în timpul pandemiei și nu pot să revină la dimensiunile obișnuite ale flotei acum că cererea este în creștere”, a spus Schiffelholz.
Dintre cele mai mari firme de închiriere din Europa, doar Avis Budget Group Inc. și Sixt SE au reușit să revină la nivelurile flotei din 2019, arată rapoartele companiei. Europcar Mobility Group și Hertz Global Holdings Inc., care au depus cererea de faliment pe fondul prăbușirii industriei de turism în 2020, nu au revenit încă la dimensiunea anterioară.
Unele firme de închiriere de mașini au transformat revenirea cererii într-un profit extraordinar. Potrivit co-CEO al Sixt, Alexander Sixt, prețurile nu vor scădea prea curând.
„Estimăm că prețurile vor fi la acest nivel cel puțin în cea mai mare parte a anului 2023”, a spus el. Costurile pentru cazare turistică, călătoriile cu avionul și vehiculele noi au crescut toate în ultimii ani, în timp ce prețurile pentru închirierea mașinilor au stagnat timp de un deceniu, a spus Sixt. „Aceste ajustări recente vor rămâne.”
Nici nu se așteaptă la o scădere iminentă a interesului din partea turiştilor. În ciuda costurilor suplimentare cauzate de creșterea prețurilor la combustibil, „previziunile cererii pentru această vară nu înregistrează o scădere semnificativă”, a spus el.