Închide

Prima întâlnire a lui Joe Biden în formatul G7. Care sunt prioritățile și agenda întâlnirii?

Avatar
G7

Noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, va participa astăzi la prima sa întâlnire cu liderii Grupului celor Șapte (G7), urmând ca agenda să cuprindă discuții legate de planurile de a combate răspândirea SARS-CoV-2, modalitățile de a reporni economia mondială aflată în dificultate din cauza pandemiei, dar și contracararea provocărilor ridicate de China, relatează agenția Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat joi că președintele Biden ”se va concentra asupra răspunsului global la pandemie, inclusiv asupra producției și distribuției de vaccinuri”, precum și asupra eforturilor de combatere a noilor infecții.

Biden va aborda, de asemenea, tema redresării economice globale, subliniind importanța implicării tuturor țărilor puternic industrializate în menținerea sprijinului economic pentru această redresare. Totodată, președintele SUA va discuta ”despre importanța actualizării rolurilor globale, pentru a face față provocărilor economice precum cele ridicate de China”, a mai spus Psaki.

Întâlnirea liderilor G7 va avea loc la ora 14:00 GMT și este văzută drept o ocazie pentru Biden pentru a proiecta un mesaj reiterat de angajament alături de celelalte state și de instituțiile globale, după patru ani de politici subsumate sloganului ”America First” ale predecesorului său, Donald Trump.

Pe lângă Biden, noul prim-ministru al Italiei, Mario Draghi, va fi o apariție nouă la masa virtuală a liderilor.

Marea Britanie vrea accelerarea dezvoltării vaccinurilor viitoare

Londra, care deține președinția rotativă a G7 și încearcă să își regăsească identitatea de actor esențial al sistemului internațional în noua configurație post-Brexit, va cere membrilor Grupului să pună umărul la accelerarea dezvoltării viitoarelor vaccinuri, într-un termen de 100 de zile.

Premierul Boris Johnson va fi foarte interesat să construiască legături noi cu Joe Biden, care s-a poziționat ferm împotriva Brexit-ul și care, în calitate de candidat la președinție, a avertizat public anul trecut Marea Britanie în privința periclitării procesului de pace din Irlanda, în perioada de după Brexit.

Johnson a declarat că este interesat de ideea unui tratat global privind răspunsul la pandemii, care să asigure o transparență adecvată din partea tuturor părților, după controversele iscate în legătură cu izbucnirea actualei pandemii, anul trecut, în China.

Administrația Biden va promite 4 miliarde de dolari pentru un program de vaccinare împotriva COVID-19 pentru țările mai sărace, în speranța că, în acest fel, și alte guverne ale țărilor bogate își vor găsi resurse de generozitate, au declarat joi oficialii americani. Marea Britanie a promis donații de 548 de milioane de lire sterline pentru programul COVAX, condus de Organizația Mondială a Sănătății, urmând să le ceară și altor parteneri din G7 să contribuie mai mult.

Agenda globală privind China

În primul său discurs de politică externă în calitate de președinte, Biden a catalogat China drept ”cel mai mare concurent” al Statelor Unite.

”Ne vom confrunta cu abuzurile economice ale Chinei, îi vom combate acțiunea agresivă, coercitivă, pentru a contracara atacurile sale împotriva drepturilor omului, a proprietății intelectuale și a guvernanței globale”, spunea Biden pe 4 februarie.

Astfel, Statele Unite vor propune menținerea tarifele vamale impuse asupra mărfurilor chineze de către administrația Trump, cel puțin pentru moment, dar vor evalua modul în care vor procesa pe termen mediu după o revizuire amănunțită a situației, potrivit secretarului Trezoreriei, Janet Yellen.

Grupul celor Șapte este alcătuit din Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada. Cele șapte economii au un produs intern brut cumulat de aproximativ 40 de trilioane de dolari, adică puțin sub jumătate din economia globală.

scroll to top