Prima țară din lume care închide complet TikTok, vreme de un an, după decesul unui adolescent

, ,
Autor:    -  
sign, ban, stop, warning, a notice, traffic signs, warning notice, passage, warning sign, acces denied, forbidden, delimitation, caution, no passage, trespassing, billboard, danger, hazard point, risk of accident, prohibitory, street sign, hand, finger, ban, ban, ban, ban, ban, stop, warning, forbidden, caution
Fotografie de betexion pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul Albaniei a decis să blocheze TikTok pentru un an, invocând riscurile la care sunt expuși copiii pe platforma de socializare, după un incident tragic din noiembrie, în care un adolescent a fost ucis în urma unei dispute pornite online. Opoziția critică măsura, considerând-o un atac la adresa libertății de exprimare, transmite Digi24.ro.

Edi Rama, premierul Albaniei, a anunțat interdicția de un an la sfârșitul lunii decembrie, afirmând că guvernul are nevoie de șase până la opt săptămâni pentru a pune în aplicare interdicția.

”Spunem ce facem și facem ce spunem”,

a scris Rama joi pe X, confirmând că interdicția va intra acum în vigoare.

Decizia de a bloca aplicația a fost luată în urma consultărilor cu 65.000 de părinți și profesori și după analiza fezabilității tehnice, a precizat el, potrivit Politico.

Ministrul Educației, Ogerta Manastirliu, a declarat că oficialii sunt în contact cu TikTok pentru a implementa filtre precum control parental, verificarea vârstei și includerea limbii albaneze în aplicație. Guvernul a avut un ”dialog foarte pozitiv cu compania”, care urmează să vină în Albania pentru a prezenta o serie de măsuri de siguranță pentru copii, inclusiv la nivel local, a spus și premierul.

Potrivit cercetătorilor, scrie CNN, copiii albanezi reprezintă cel mai mare grup de utilizatori TikTok din țară.

Părinții și-au exprimat tot mai multe îngrijorări după apariția unor rapoarte despre copii care au fost inspirați de conținutul de pe rețelele sociale să aducă arme albe la școală sau despre cazuri de hărțuire influențate de videoclipurile de pe TikTok. Autoritățile au crescut prezența poliției în unele școli și au implementat alte măsuri, inclusiv programe de formare pentru profesori, elevi și părinți.

Politicienii din opoziție au criticat măsura, susținând că este un ”abuz de putere pentru suprimarea libertății de exprimare în Albania” și au ridicat semne de întrebare privind lipsa unui proces legal adecvat.

Aceștia au anunțat un protest pe 15 martie împotriva acestei măsuri.

TikTok, operat de compania chineză ByteDance, se confruntă cu mai multe conflicte, în mai multe țări.

De exemplu, săptămâna aceasta, autoritatea britanică pentru protecția datelor a anunțat că investighează modul în care aplicația folosește informațiile personale ale utilizatorilor cu vârste între 13 și 17 ani pentru a le furniza recomandări de conținut. Biroul Comisarului pentru Informații a declarat că există îngrijorări tot mai mari cu privire la modul în care platformele de socializare utilizează datele generate de activitatea online a copiilor pentru a-și alimenta algoritmii și la riscul ca tinerii să fie expuși la conținut inadecvat sau dăunător.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!