Închide

Primarii din București, revoltaţi că sectoarele Capitalei nu pot accesa fonduri prin PNRR

Avatar
Bucharest Universitatii Square Shutterstock

Piața Universității, București. Foto: Shutterstock

Timp de citire: 2 minute

Primarii din București cer ca sectoarele Capitalei să fie eligibile pentru proiecte finanţate prin PNRR și au adresat în acest sens o scrisoare premierului, ministrului Fondurilor Europene și ministrului Dezvoltării, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 din Capitală.

Scrisoare comună a tuturor primarilor de sectore adresată Premierului, ministrului Fondurilor Europene și ministrului Dezvoltării: Sectoarele trebuie să fie eligibile pe PNRR! Autoritățile Centrale uită de multe ori că Sectoarele Bucureștiului sunt subdiviziuni ale municipiului și NU unități administrativ teritoriale (UAT) de sine stătătoare, deși, sunt conduse de Primării care SUNT autorități locale. Bucureștiul fiind mare și complex, aici suntem, transmite Ciprian Ciucu.

Potrivit primarului din sectorul 6 al Capitalei, sectoarele Bucureștiului au capacitate administrativă și competențe pentru a derula proiectele necesare.

Un sector, cum ar fi Sectorul 6 de exemplu, are spre 400.000 de oameni, mai mulți oameni decât majoritatea județelor care conțin UAT-uri distincte (municipii, orașe, comune), asta deși sectorul este o subdiviziune. Are mai multe probleme de rezolvat, o populație mai mare de deservit cu scoli, străzi, spitale, parcuri etc. decât orice alt municipiu, oraș și comună, care este UAT. Mai mult, Sectoarele au și capacitate administrativă și competențe pentru a derula proiectele necesare, spune Ciucu.

Ciprian Ciucu l-a contactat pe ministrul Ghinea pentru a îndrepta situația, iar acesta a ajuns la concluzia că este necesară o modificare a proiectului, pentru a le acorda sectoarelor din București șansa de a accesa fonduri din PNRR.

La o lectură amănunțită a PNRR am identificat că atunci când se vorbește despre cine poate accesa fondurile, nu sunt menționate Sectoarele, folosindu-se sintagma de UAT, sau de Municipiul București. Ceea ce ne-ar face neeligibili. Municipiul București este reprezentat de PMB, iar noi, ca subdiviziuni nu suntem UAT-uri. L-am sunat pe ministrul Cristian Ghinea pentru a-i prezenta situația (cum că instituțiile centrale care au contribuit la PNRR au uitat de Sectoare) și în urma discuției, găsind la dânsul toată bunăvoința, am concluzionat că acest lucru trebuie îndreptat și a dorit și o adresă oficială a primarilor de Sectoare în acest sens. Am vorbit cu fiecare primar de Sector în parte și cum avem interese comune pentru a contribui la dezvoltarea Bucureștiului, alături de Primarul General, am convent să semnăm împreună această scrisoare pe care o adresăm și Premierului Florin Câțu și Ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, concluzionează Ciucu.

scroll to top