România, vizitată de tot mai mulți turiști: creştere de aproximativ 50% faţă de anul trecut
Foarte mulţi turiști, chiar români stabiliţi în Occident, descoperă cu uimire Bucureştiul. Cei mai mulţi află de pe reţelele sociale de atracţiile Capitalei, dar, când ajung aici, ratează multe locuri cu şarm. Bucureştiul nu are un site oficial pentru turişti şi nici hărţi, se plâng agenţiile de turism, care tot cer ca accesul autocarelor la principalele obiective din centru să nu mai fie restricţionat.
Centrul vechi al Capitalei este un magnet pentru turiştii străini. Unii vin doar în weekend, atraşi de viaţa de noapte din centru şi de apele termale, dar tot mai mulţi stau chiar şi 2-3 săptămâni, să vadă şi ţara, potrivit TVR.
Zece zile stau în România. Bucureşti e foarte frumos. Oraşul vechi. Am fost la casa lui Ceauşescu, la multe muzee, dar în special mâncarea şi băutura sunt preferatele mele. Pentru un turist nu e scump, spune un bărbat de origine română din străinătate.
Soţul meu e român şi vizităm ţara. I-am văzut familia şi am venit la Bucureşti pentru prima dată. Pare un oraş foarte tânăr, explică o turistă britanică stabilită în Canada.
Ziua, în oraş curg valuri de turişti conduşi de ghizi care-i ajută să descopere atracţiile principale din centru, Palatul Parlamentului, biserici seculare, muzee, restaurante istorice.
Gerhard, turist din Germania:
Am fost de mai multe ori în Bucureşti. Deşi prima oară mi s-a părut un orăşel nu foarte interesant, acum, cunoscând poveştile şi ajungând în locuri pe care nu le cunoşteam înainte, încep să iubesc acest oraş.
E frumos oraşul. Îmi place mâncarea. Şi clădirile. Noaptea, Doamne, iubim oraşul! Apartamentele-hotel sunt chiar ieftine faţă de Spania, dar mâncarea costă la fel ca la noi, spune o turistă din Spania.
E extraordinar de frumos. Am vrut să le arătăm copiilor puţină istorie. Am vrut să port şi o bluză românească. Cred că seamănă mult cu cele din Pakistan, e de părere o turistă britanică originară din Pakistan.
CHAROLS, turist din SUA:
Suntem la Bucureşti două zile. Aici e foarte drăguţ, vreau să fac poze cu fântânile. Mâine mergem la o mănăstire şi la un palat, nu-mi amintesc numele.
În centrul Capitalei, foarte mulţi străini de pe mai multe continente care au venit să vadă mai multe locuri din România. Potrivit statisticilor oficiale, cei mai mulţi sunt din Italia, Germania, Israel şi Statele Unite ale Americii, iar durata medie a sejurului este de numai 2 zile.
SEBASTIAN, turist din Argentina:
Am văzut un documentar despre România. Mi-a plăcut cel mai mult Transilvania, cu munţii. Cum noi nu avem urşi în Argentina, să văd animalele aici, lângă drum, a fost uimitor. Am fost cu un prieten 15 minute şi am văzut peste 20-30 de urşi.
Sunt şi tot mai mulţi vecini sârbi, bulgari, dar şi greci care vor să ne viziteze. Mai mulți bărbaţi au venit cu motocicletele din Katerini pentru un tur pe Transfăgărăşan şi Transalpina, despre care au aflat de pe Internet.
ALEX, turist din Grecia:
Cred că e o ţară mai prietenoasă decât altele din Balcani. Până acum e foarte bine. Preţurile sunt ca în Grecia. Nu văd o mare diferenţă, cu excepţia hotelului, care este mai scump.
Şi tot mai mulţi români stabiliţi în Occident descoperă Capitala.
Turist de origine română din Spania:
Îi ducem la mănăstiri în Bucovina. Aici, în Bucureşti, nici nu cunoaştem bine. Îi frumos, dar trebuie să ştii să umbli.
DUMITRU LUCA preşedinte, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism:
Din păcate, Bucureştiul nu este foarte prietenos cu turiştii străini la nivel de acţiuni ale autorităţilor locale. Avem restricţii de acces în zona ultracentrală. Autocarele nu mai pot să ajungă la principalele obiective din această zonă. Nu avem centre de informare turistică, nu avem hărţi, nu mai avem nici autobuzul drop-on, drop-off care făcea deliciul turiştilor străini în anii trecuţi. Nu avem o promovare coerentă, nu avem nici măcar un site oficial cu informaţii turistice.
De la începutul anului, aproximativ 750 mii de turişti străini au vizitat România, o creştere de aproximativ 50 la sută faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă.