Închide

Primele trenuri comerciale propulsate cu hidrogen vor circula în Germania începând din 2022

Avatar
Coradia Ilint

Modelul Coradia iLint, al celor de la Alstom, este primul tren cu propulsie pe hidrogen perfect operațional. Sursa foto: Alstom SA.

Timp de citire: 4 minute

Primele trenuri comerciale de pasageri cu propulsie pe hidrogen, construite de grupul francez Alstom SA vor intra în circulație în Germania, urmând să stabilească un nou reper de pionierat în sectorul european de transporturi, anunță Bloomberg.

După o lungă perioadă de probă, pe o cale ferată de 123 de kilometri din landul Saxonia Inferioară, operațiunile comerciale vor începe în martie 2022, potrivit lui Carmen Schwabl, director general al operatorului feroviar LNVG. Cele 14 trenuri de călători Coradia iLint produse de Alstom vor circula pe o linie regională între Buxtehude, de lângă Hamburg, și orașul Cuxhaven, de la Marea Nordului.

Alstom promovează trenurile care circulă cu pile de combustie de mai bine de cinci ani, ca alternativă la motoarele diesel sau diesel-electrice, pe combustibili fosili, cu emisii de carbon. Pe lângă proiectul care se va derula în Germania, cel de-al doilea furnizor mondial de echipamente feroviare din lume a primit o comandă de la societatea națională de căi ferate din Franța, la începutul acestei luni, pentru un tren dual hidrogen-electric, alături de alte câteva contracte în Germania și Italia.

Marele său rival pe piață, Siemens AG, dezvoltă, la rândul său, trenuri cu hidrogen. Estimările arată că piața europeană de profil va ajunge la valori de zeci de miliarde de dolari în următorii ani, pe măsură ce regulile privind emisiile de carbon și gaze cu efect de seră vor deveni tot mai stricte.

Experții în domeniul feroviar susțin că, deși electrificarea transportului feroviar este o soluție foarte potrivită pentru reducerea poluării, aceasta nu este întotdeauna o soluție practică pentru orice tip de traseu sau relief.

Euro-deputații au ajuns în această săptămână la un acord care va da forță juridică suplimentară ambițioaselor obiective climatice ale UE, care ar urma să fie obligatorii din punct de vedere juridic. Transporturile și producția de energie sunt domeniile care vor fi cele mai afectate și care va trebui să se reinventeze, pentru a putea să se încadreze în țintele fixate. Căile ferate din Europa sunt electrificate în proporție de abia 54%, iar operatorii de stat s-ar putea confrunta în perioada viitoare cu o presiune tot mai mare pentru a trece la mijloace de propulsie mai puțin poluante.

”Europa va fi cu siguranță piața noastră principală”, a declarat directorul executiv al Alstom, Henri Poupart-Lafarge, în cadrul unui webinar susținut de către compania franceză în această săptămână, menționând printre piețele-cheie de pe continent Franța, Germania, Italia și Marea Britanie. Acestea sunt printre țările care utilizează cele mai mari cantități de combustibili fosili pentru transportul feroviar.

Poupart-Lafarge a mai spus că, deși ”trenurile sunt gata”, există încă provocări importante în ceea ce privește aprovizionarea cu combustibil și dezvoltarea infrastructurii specifice acestui nou tip de propulsie.

Potrivit analiștilor Morgan Stanley, există perspective substanțiale de creștere a pieței trenurilor cu hidrogen în Europa. Aceștia estimează că până la mijlocul acestui secol, sectorul s-ar putea cifra la o valoare cuprinsă între 24 și 48 miliarde de dolari. Până în 2030, trenurile care circulă cu hidrogen ar putea înlocui a 10-a parte din trenurile neelectrificate care circulă în acest moment în Europa.

La rândul lor, cei de la Alstom se așteaptă ca peste 5.000 de trenuri de călători din Europa, care funcționează acum cu motorină, să fie înlocuite până în 2035 cu trenuri cu propulsie pe hidrogen.

Țările europene curtează industria hidrogenului. Chiar și România

Statele membre UE investesc deja sume importante în subvenții pentru companiile care dezvoltă tehnologii alternative pentru autovehicule – fie tehnologia mașinilor electrice, fie cea bazat pe pile de combustie pe hidrogen. Schemele de subvenționare ar putea fi extinse în perioada următoare și la industria feroviară, pentru a înlesni înlocuirea propulsiei pe motorină.

În Austria, societatea națională de cale ferată ÖBB a testat anul trecut trenul cu hidrogen al celor de la Alstom pe o rută din apropierea Vienei și, în această etapă, se află în etapa de evaluare și comparare a propulsiei pe hidrogen cu alte mijloace de propulsie cu care ar putea fi înlocuite motoarele diesel, a declarat directorul tehnic al companiei austriece, Mark Topal Goekceli, în cadrul aceluiași forum.

”Pentru distanțe mai mari și pentru zone în care avem nevoie de mai multă energie tractoare, hidrogenul are un mare avantaj. Se pare că trenurile electrice, cu baterii, ar putea avea un avantaj pe distanțe scurte, dar trebuie să evaluăm aceste aspecte”, a spus el.

În ce privește România, un oficial al companiei franceze Alstom a confirmat miercuri, la o conferință de presă online, răspunzând la o întrebare adresată de Hotnews, că s-au purtat discuții între companie și autoritățile române pentru testarea unor trenuri cu hidrogen. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, declara la sfârșitul lunii martie că România vrea să testeze trenurile cu hidrogen, fiind vorba de o tehnologie nouă și promițătoare.

”M-aș bucura să fim early adopters în acest domeniu. Ne-ar permite și să luăm banii europeni, și să dezvoltăm o adevărată industrie. Dincolo de orice, este vorba de puterea exemplului, pe principiul «Când văzu olteanul girafa». Ne trebuie un pic de curaj și de îndrăzneală”, a spus plastic, la acea dată, ministrul Transporturilor.

Gian Luca Erbacci – președinte Alstom Europe, a confirmat că s-au purtat discuții între companie și Ministerul Transporturilor, pe tema trenurilor cu hidrogen. El a mai spus că România este o țară foarte importantă pentru companie.

Pentru un operator al unui tren regional de călători, costurile de operare sunt cele mai mici atunci când acesta este alimentat cu baterii electrice. Urmează costurile pentru motoarele diesel, cele pe hidrogen și, în cele din urmă, cea mai costisitoare modalitate de alimentare – liniile electrificate, potrivit celor de la BloombergNEF, un grup de cercetare care se ocupă de sursele alternative de energie.

Scoțând din calcul motoarele diesel – de departe cea mai poluantă opțiune – alegerea rațională între baterii electrice sau pile de combustie depinde de factori diverși, precum lungimea traseelor, frecvența de circulație și numărul de opriri de pe traseu.

scroll to top