Închide

Supermarketuri mutate din oraș, închise duminica și cu program scurt sâmbăta. Va trece propunerea legislativă?

Avatar
Mega Image Brancusi Cluj Napoca Supermarket Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Magazinul Mega Image Brâncuși 1 din Cluj-Napoca. Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 3 minute

Magazine închise duminica! Un demers legislativ inițiat de doi parlamentari ai Partidului Național Liberal (PNL) ar putea schimba fața comerțului din România. Impactul ar fi asupra accesului la supermarketuri în weekend. Marile magazine ar urma să-și închidă porțile în zilele de weekend și să fie mutate în afara orașelor, urmând astfel modelul unor state din Europa Occidentală.

Acest proiect legislativ, propus de reprezentanții PNL, vizează restricționarea accesului la marile magazine. Conform propunerii, supermarketurile ar trebui să își închidă activitatea în zilele de duminică și să fie relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri față de centrele urbane.

Cei mai mulți susțin însă că această mișcare ar putea duce la concedieri semnificative și la diminuarea veniturilor bugetare. Publicul ar putea fi refractar la o astfel de idee, mai ales că zilele de sâmbătă și duminică sunt de mers la cumpărături, mai ales pentru cei care lucrează în timpul săptămânii.

Potrivit proiectului, în weekend ar urma să fie deschise doar piețele și magazinele mici. Pentru marile magazine, s-ar impune un program săptămânal de funcționare, cuprinzând intervalul 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și închis în zilele de duminică, anunță România TV.

Scopul acestui demers legislativ este modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Supermarketurile ar putea fi mutate în afara orașelor

O altă prevedere importantă se referă la relocarea magazinelor mari. Propunerea legislativă sugerează ca marile magazine să fie mutate în afara orașelor, la o distanță minimă de cinci kilometri de perimetrul urban.

În plus, se propune că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone, separate de produsele importate.

De-a lungul anilor, mai multe propuneri similare au fost respinse de către Parlament. Unii reprezentanți ai industriei au susținut însă că această schimbare ar putea avantaja magazinele mici și producătorii locali.

Cu toate acestea, există îngrijorări că măsura ar putea genera confuzie în rândul consumatorilor. Ea ar putea afecta afacerile construite pe modelul actual.

În mai multe ţări europene magazinele sunt închise duminică

În cele mai multe ţări vest-europene restricţiile sunt severe în ceea ce priveşte programul de funcţionare al magazinelor în zilele de duminică.

În Franţa, de exemplu, a generat o amplă nemulţumire proiectul de lege privind relaxarea reglementării privind programul de duminică al magazinelor. În câteva oraşe mai mari din Franţa este permisă deschiderea magazinelor şi duminică, dar angajaţii nu pot fi constrânşi să meargă la lucru.

În Elveţia, cantoanele pot aproba anual cel mult patru duminici în care magazinele au program de funcţionare, dar chiar şi în aceste zile magazinele sunt deschise numai în marile gări, aeroporturi şi staţii de benzină.

În Olanda, magazinele pot fi deschise duminică după-amiază, până la ora 20:00, de 12 ori pe an, cu excepţia acelor zone ale oraşelor care sunt vizitate de turişti, unde magazinele au program normal şi în celelalte zile de duminică.

În Italia, decizia privind programul de funcţionare a magazinelor în zilele de duminică aparţine fiecărei regiuni. În Spania, magazinele au voie să fie deschise duminica de 12 ori pe an, cu excepţia magazinelor mici, care pot funcţiona în fiecare duminică dimineaţă.

În Austria, magazinele sunt închise începând de sâmbătă de la ora 18:00 şi până luni la ora 6:00 dimineaţa.

În acest sens restricţiile sunt severe şi în sudul Germaniei, unde decizia aparţine landurilor. Astfel, în landul Brandenburg magazinele sunt deschise duminica de şase ori pe an, iar în landul Renania de Nord-Westfalia magazinele pot avea program de funcţionare de 11 ori pe an, în ultima zi a săptămânii. În Bavaria, magazinele sunt deschise de luni până sâmbătă, până la ora 20:00, iar duminică sunt închise.

În Slovacia, Parlamentul a respins propunerea privind închiderea magazinelor în zilele de duminică şi de sărbători.

scroll to top