Pro sau contra migranților? Între ciocan și nicovală, rușii caută muncitori în Africa Neagră
Pe fondul deficitului de forță de muncă, autoritățile din Rusia a cerut omologilor din Zimbabwe să furnizeze forță de muncă, în principal muncitori necalificați pentru sectorul construcțiilor, transmite publicația The Herald din Zimbabwe, citată de The Moscow Times.
Potrivit publicației citate, problema a fost discutată la o întâlnire dintre ministrul Locuințelor și Serviciilor Sociale al Republicii Zimbabwe, Soda Zemu, și ministrul adjunct al Construcțiilor , Locuințelor și Serviciilor Comunale din Federația Rusă, Nikita Stasișin, care a avut loc la un forum internațional desfășurat în Egipt, la Cairo.
În schimbul trimiterii de muncitori, Rusia s-a oferit să ofere din experiența și know-how-ul rusesc în materie de construire de locuințe sociale în Zimbabwe.
Zemu a declarat că țara africană este interesată de acest schimb și a invitat delegația rusă în Zimbabwe, pentru discuții mai substanțiale privitoare la cooperarea celor două țări în ce privește furnizarea de forță de muncă.
Cu precădere în ultimul an, companiile rusești au început tot mai mult să caute lucrători în țările africane, pe fondul unei crize tot mai mari de personal.
Potrivit serviciului de recrutare hh.ru, în prima jumătate a anului 2024, numărul de posturi vacante pentru lucrătorii din Kenya a crescut de 39 de ori (până la 6.400 de persoane), din Zimbabwe – de 15 ori (până la 165 de persoane), din Camerun – de 10 ori (până la 130 de persoane), iar în Zambia – de opt ori (la 224 de persoane). De asemenea, companiile rusești au căutat forță de muncă în Sierra Leone, Gabon și Republica Centrafricană.
Campanie rusească împotriva migranților
Numărul migranților africani în Rusia crește în fiecare an, a declarat Vsevolod Sviridov, expert la Centrul de Studii Africane de la Facultatea de Economie Mondială și Politică Internațională din cadrul Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare.
”Migranții africani de muncă ocupă nișe complet diferite pe piața muncii: unii sunt angajați în profesii slab calificate, de exemplu în construcții, lucrează în depozite, în agricultură, în timp ce alții ocupă funcții de conducere în marile companii rusești”,
a spus el.
Între timp, deficitul de pe piața forței de muncă se înrăutățește inclusiv din cauza unei campanii lansate de autoritățile ruse împotriva migranților, lucru subliniat chiar și de Banca Centrală a Rusiei.
Înăsprirea politicii de migrație a început după atacul terorist de la Crocus Hall, din 22 martie, care a dus la uciderea a 145 de persoane. Forțele de securitate i-au reținut pe autorii atacului terorist, care s-au dovedit a fi cetățeni ai Tadjikistanului. Ulterior, au urmat numeroase raiduri anti-imigranți, în 68 de regiuni ale Rusiei, precum și impunerea unei interdicții a activității migranților în anumite zone din peste 20 de regiuni. De asemenea, au apărut și o serie de proiecte de lege care înăspresc legislația privind imigrația.
În septembrie, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că peste 2 milioane de migranți au părăsit Rusia.
”Afluxul de forță de muncă imigrantă în Rusia este în scădere, ceea ce se datorează, în mare parte, deprecierii rublei, înăspririi legislației privind migrația, precum și formării de vectori alternativi de migrație și schimbării priorităților politicii economice în țările din Asia Centrală”,
a explicat, într-un raport, Artem Pîlin, de la Institutul de Economie al Academiei Ruse de Științe.