Închide

Profesorul Mircea Coșea anunță vremuri grele: “Banii adunați cu forța distrug potențialul economic al României”

Avatar
Mircea Coșea

Foto: Agerpres

Timp de citire: 2 minute

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre temerile sale, despre îngrijorările care îl apasă, subliniind că, din păcate, guvernanții nu par să conștientizeze dificultatea vremurilor pe care le trăim. 

”Indiferent de modificările intervenite în ultimul timp, îmi mențin părerea: traversăm cea mai gravă perioadă din 1990, când s-au adunat factori negativi, și exteriori și interiori, dar lucrul cel mai îngrijorător pentru mine este faptul că actuala guvernare nu realizează acest lucru. Nu conștientizează faptul că noi traversăm una dintre cele mai sensibile perioade din punct de vedere economic, dar și politic și social”,

a spus profesorul universitar într-o intervenție la RTV.

”Ce o să se întâmple?”, s-a întrebat retoric Mircea Coșea. Și răspunde:

”Oamenii ies în stradă, o să iasă din ce în ce mai mulți. Guvernul nu are ceea ce ar trebui să aibă, adică un obiectiv, o prioritate. Ce vrea să facă Guvdernul în momentul de față în afară de faptul că vrea să umple niște procente în deficit. Dar ce vrea să facă cu acest deficit nu este absolut deloc clar.

Există cazuri în istoria economică în care unele țări s-au dezvoltat prin deficit. Este cazul Japoniei, după război, al Italiei. Dar deficitele trebuie administrate prin activități productive, pentru dezvoltarea mediului de afaceri, nu pentru plata pensiilor și salariilor.

Aceste măsuri care s-au luat pentru echilibrarea bugetului nu vor echilibra bugetul. Nu au cum să facă acest lucru. Dar toate au efecte negative. Și chiar dacă se va face o acțiune de strângere de bani, imediat după însă, în secunda doi, nu vor mai fi bani. Fiindcă banii adunați cu forța distrug potențialul economic al României, care și așa suferă, pentru că stă pe o structură care nu mai face față tendințelor actuale.

Gândiți-vă că noi am avut succes, între ghilimele, dar am avut, totuși, cu industria auto atâta timp cât am avut comerț cu țările producătoare de bază. Acum nu mai avem. Industria este în scădere de nouă luni de zile. În agricultură este seceta aceasta care ne-a afectat producția. Plus problema cu grâul din Ucraina. Avem probleme destul de mari prin faptul că nu există în momentul de față, în România, o predictibilitate. Mediul de afaceri, așa cum este el, nu mai știe ce îl așteaptă. Pentru că măsurile se schimbă de la o zi la alta. Și m-a mirat faptul că premierul a spus că măsura cu numerarul a fost livrată de specialiștii de la ANAF. Nu știu ce specialiști sunt cei de la ANAF, care nu știu că această măsură nu putea să fie aplicată. Deci suntem într-o situație în care balansăm între nesiguranță și ziua de mâine”,

a concluzionat profesorul Mircea Coșea.

scroll to top