Închide

Prognoza economică de primăvară de la CE: Creșterea economică a României, redusă semnificativ

Avatar
Statistics on a laptop

Fotografie de Carlos Muza pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

După o creştere robustă în 2021, economia României ar urma să încetinească la 2,6% în 2022, pe măsură ce inflaţia reduce veniturile disponibile, iar războiul din Ucraina afectează încrederea în economie, lanţurile de aprovizionare şi investiţiile, se arată în previziunile economice de primăvară, publicate luni de Comisia Europeană (CE) și citate de Agerpres.

Comparativ, în luna februarie, înainte de invadarea Ucrainei, Executivul comunitar estima că economia României va înregistra un avans de 4,2% în acest an.

Săptămâna trecută, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anunța estimarea că economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta şi de 3% anul viitor. Instituția financiară şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023. Față de previziunile din martie, estimările au scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023.

În aprilie, și Banca Mondială a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economiei României în 2022, cu 2,4 puncte procentuale faţă de previziunile din ianuarie, la 1,9%. Instituția avertiza că riscurile de încetinire, legate de războiul din Ucraina şi evoluţia variantelor de Covid-19 rămân ridicate. Pentru 2023, Banca Mondială a îmbunătăţit estimarea privind creşterea economiei româneşti cu 0,3 puncte procentuale, la 4,1%, în timp ce pentru 2024 era anticipat un avans al PIB de 4,3%.

La mijlocul lunii aprilie, și Fondul Monetar Internațional şi-a revizuit semnificativ în jos estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,8%, cât estima în toamnă, până la 2,2%.

scroll to top