Închide

Programul care prevede lucrări de cadastru pe bani europeni a fost prelungit

Avatar
house, real estate, building

Fotografie de image4you pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Laurenţiu Blaga, a explicat de ce a fost necesară prelungirea programului care prevede înregistrarea sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară prin fonduri europene.

“Sunt 660 de comune care beneficiază de finanţare europeană pentru înregistrarea sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Acest program a fost prelungit până în anul 2027″, a declarat Laurenţiu Blaga, care a revenit în această săptămână în funcţia de director general al ANCPI, potrivit DC Business.

Întrebat de ce s-a ajuns la această prelungire, Laurenţiu Blaga a răspuns că, iniţial, firmele nu s-au prezentat la multe dintre licitaţii.

“În momentul în care am preluat funcţia de director general, în 2020, programul acesta de cadastrare a 660 de comune a avut un procent de 5% comune contractate. La sfârşitul anului 2021, am reuşit să implementăm anumite măsuri pentru ca firmele să acceseze acest program. Unele comune au fost licitate şi de trei ori. Nu a venit nimeni la licitaţie pentru că nu era atractiv. La sfârşitul anului 2021, am reuşit să creştem acest grad de licitare a comunelor până la 95%. Timpul a fost foarte scurt. Din 2020 până în 2023, să reuşim să implementăm acest program nu s-a putut”, a declarat Blaga.

Până în prezent, prin Proiectul major “Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România” au fost cadastrate din fonduri europene un număr de 88 de comune. Ele au fost finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar din 2024 finanţarea europeană va fi asigurată prin Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare 2021-2027, mai transmite sursa citată.

Proiectul major “Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România” completează obiectivul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 660 de unităţi administrativ- teritoriale. Valoarea totală a acestui proiect este de peste 312 milioane de euro, din care aproape 266 milioane de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi circa 47 milioane de euro cofinanţare de la bugetul de stat.

Director general al ANCPI a mai precizat că este nevoie ca toţi cei implicaţi să colaboreze, respectiv primării, firme prestatoare şi cetăţeni.

scroll to top