Închide

Proiect SF la Zagreb, pe bani europeni: ecosistem de mobilitate urbană electrificată

Avatar
C Two Day Exterior Front34 1024x768

Modelul Rimac C_Two al constructorului auto croat. Sursa foto: Rimac Automobili.

Timp de citire: 3 minute

Mate Rimac, proprietarul producătorului auto croat de hipermașini Rimac Automobili, va dezvolta în capitala croată proiectul unui ecosistem de mobilitate urbană cu o valoare estimată la 450 milioane EUR. Din această sumă, aproximativ 200 milioane EUR ar putea fi furnizate prin Planul național de recuperare și reziliență al Croației, finanțat de Uniunea Europeană, scrie Balkan Green Energy News, citând ziarul croat Jutarnji List.

Croația intenționează să includă cercetarea, dezvoltarea și producția unei mașini electrice autonome și a infrastructurii aferente, pregătite de Mate Rimac, în cadrul Planului național de recuperare și reziliență, la propunerea Ministerului Transporturilor de la Zagreb.

Croația va primi 6,3 miliarde EUR în cadrul programului de asistență al Uniunii Europene, iar cel puțin 30% vor fi alocate direct companiilor.

Rimac intenționează să dezvolte un ecosistem de mobilitate urbană integrat cu transportul public din Zagreb. Sistemul va cuprinde o mașină electrică autonomă cu autonomie de nivelul cinci, capabilă să se deplaseze fără asistență umană, doar prin inteligență artificială, cu ajutorul camerelor video și al senzorilor, potrivit presei croate.

A doua parte a proiectului prevede dezvoltarea și construirea infrastructurii aferente, care va fi utilizată pentru întreținerea mașinilor. Infrastructura ar trebui să fie integrată într-un terminal multimodal din Zagreb, care va permite ecosistemului să se conecteze la tramvaie, autobuze și la calea ferată periurbană, operată de compania de transport public ZET.

În ce privește mașina autonomă, prototipul acesteia a fost deja realizat. Producția în serie a unei flote de 700 de vehicule, care ar putea înlocui un număr mare de taxiuri cu motoare cu combustie internă, va fi finanțată de Rimac Automobili și este planificată a fi realizată la orizontul anului 2024.

Rimac Automobili nu a dat mai multe detalii despre proiect, întrucât așteaptă acordul Comisiei Europene pentru Planul național de redresare și reziliență al Croației, acord care este așteptat până în vară.

Mașinile autonome vor fi dezvoltate într-un campus tehnologic pe care compania intenționează să îl construiască, dar și în noi unități de producție, potrivit Rimac Automobili.

Potrivit presei croate, pregătirile pentru construirea campusului sunt în curs de desfășurare.

Cu câteva zile în urmă, Rimac Automobili a fost singura companie care a participat la o licitație privind închirierea unui teren cu scop de investiții, lansată de orașul Sveta Nedelja. Compania, care are sediul central acolo, intenționează să construiască un campus pe 200.000 de metri pătrați în următorii trei ani.

Primarul orașului, Dario Zurovec, a declarat că investițiile totale în campusul dedicat noilor tehnologii și industriei auto se vor ridica la peste 130 de milioane de euro.

Campusul va cuprinde o fabrică de producție și un centru de cercetare și dezvoltare, un laborator de testare, un complex educațional, un restaurant, precum și spații de cazare și diferite facilități pentru angajați.

Aproape un sfert din Rimac a fost cumpărat de Porsche

În urmă cu două săptămâni, Porsche AG, parte a grupului Volkswagen, a anunţat că îşi va majora participaţia la Rimac Automobili, în cadrul unei tranzacţii care evaluează producătorul croat de automobile electrice la 795 milioane de euro.

Porsche cumpărase o primă participaţie de 10% la Rimac în anul 2018 şi, un an mai târziu, şi-a majorat deţinerea până la 15%. Acum, Porsche a confirmat că va investi încă 70 de milioane de euro în Rimac Automobili, pentru a își ridica participaţia de la 15% până la 24%.

Compania cu sediul în apropiere de Zagreb a fost înfiinţată în 2009 şi, între timp, şi-a dublat personalul până la 1.000 de angajaţi. Rimac colaborează cu mai mulți producători auto precum Hyundai, Kia sau Aston Martin.

Conform publicației germane de profil Automobilwoche, analiştii consideră că majorarea participaţiei deţinute de Porsche la Rimac ar putea deschide calea pentru ca grupul mamă, Volkswagen AG, să îşi vândă divizia de automobile de lux Bugatti către constructorul croat.

scroll to top