Închide

Proteste împotriva gigantului minier Rio Tinto, în Serbia. Mărul discordiei: kryptonita sârbească

Avatar
Proteste Belgrad Rio Tinto

Sursa foto: N1 Info.

Timp de citire: 3 minute

Sute de manifestanţi ecologişti au blocat sâmbătă artere rutiere în mai multe oraşe din Serbia, inclusiv la Belgrad, pentru a protesta împotriva unui proiect al gigantului minier anglo-australian Rio Tinto, care vrea să exploateze zăcăminte de litiu dintr-un zăcământ din estul Serbiei, în zona orașului Loznica, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Zăcăminte importante de litiu, metal indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice, se găsesc în estul Serbiei, în împrejurimile oraşului Loznica, unde compania a început să cumpere terenuri, dar aşteaptă în continuare unda verde din partea statului pentru a deschide minele.

La Belgrad, manifestanţii au blocat timp de o oră principalul pod a capitalei, Gazela, şi o mare intersecţie după ciocniri cu forţele de ordine, care le-au permis în cele din urmă să rămână acolo.

‘Mă aflu aici pentru că nu vreau ca ei să vândă pământul strămoşilor mei. Serbia nu este de vânzare’, a declarat pentru AFP un manifestant, Milan Milosavljevic, un muzician în vârstă de 31 de ani.

Protestatarii au blocat arterele rutiere în mai multe oraşe din ţară, în principal la Novi Sad, Kragujevac, Sabac şi Valjevo, potrivit televiziunii N1.

Organizaţii ecologiste, care denunţă proiectul Rio Tinto, au decis să manifesteze după adoptarea în această săptămână de către parlament a unor amendamente la legea referendumului şi la cea a exproprierii.

Militanţii afirmă că legislaţia a fost modificată în beneficiul investitorului, însă guvernul neagă.

Rio Tinto a descoperit în 2006 rezerve de litiu în regiunea Loznica.

Compania vrea să investească 2,4 miliarde de dolari în acest proiect, a declarat la sfârşitul lui octombrie Vesna Prodanovic, directoarea Rio Sava, filiala Rio Tinto în Serbia.

Conform unui plan financiar prezentat recent de companie, exploatarea litiului ar putea aduce Serbiei un profit anual direct de 627 milioane de dolari şi ar mai putea genera în plus 885 milioane de dolari în sectoarele conexe.

‘Nimic nu se va întâmpla fără decizia poporului’, a afirmat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, dând asigurări că guvernul va analiza mai întâi proiectul înainte de a organiza un referendum.

Noua lege a referendumului nu mai prevede o participare necesară de 50% dintre alegători pentru validarea rezultatului.

People vs. Rio Tinto

În centrul controversei se află gigantul minier anglo-australian Rio Tinto, care a descoperit în 2004 un nou mineral – jadaritul – în valea omonimă a râului Jadar, afluent al Drinei, aproape de Loznica.

A fost o descoperire epocală: jadaritul conține atât litiu, cât și bor, două elemente extrem de valoroase pentru o sumedenie de industrii, dintre cele mai profitabile și mai în vogă.

Dacă litiul este utilizat în cele mai multe dintre bateriile cu care sunt alimentate mașinile electrice – și nu numai -, borul este utilizat în principal în compuși chimici. Aproximativ jumătate din borul consumat la nivel global este folosit ca aditiv în fibra de sticlă pentru izolații și materiale structurale. Următoarea utilizare importantă este în polimeri și în ceramica utilizate la materialele structurale și refractare ușoare, de înaltă rezistență. Sticla borosilicată este căutată pentru rezistența și șocul termic mai mare decât sticla obișnuită.

Se estimează că există 200 de milioane de tone de minereu de borat de litiu în Valea Jadar, ceea ce l-ar face unul dintre cele mai mari zăcăminte de litiu din lume, putând furniza 10% din cererea mondială.

Jadaritul și kryptonita

Din punctul de vedere al formulei chimice, jadaritul este extrem de asemănător cu cea a kryptonitei, o substanță fictivă, descrisă în blockbuster-ul Superman Returns, apărut în 2006, cu un an înaintea descoperirii jadaritului. Această coincidență remarcabilă a atras atenția mass-media în 2007, la scurt timp după descoperirea jadaritului de către Rio Tinto în zona Loznica.

Jadaritul, spre deosebire de kryptonita inventată în film, nu conține fluor și nu are acea strălucire verde, specifică, ci este un mineral nespectaculos la aspect, mat și de culoare albă, aproape complet opac.

Natural History Center Svilajnac 16
Jadarit, la Centrul de Istorie Naturală din Svilajnac, Serbia. Sursa foto: Wikipedia.
scroll to top