Închide

Putin s-a răzgândit! Gazele pot fi plătite încă în euro, potrivit cancelarul Olaf Scholz

Avatar
Putin 2

Sursa foto: Stephane De Sakutin / AFP / Politico.eu.

Timp de citire: 2 minute

Guvernul german a indicat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat miercuri pe cancelarul Olaf Scholz că Europa poate continua să plătească gazele ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum ordonase recent Moscova, relatează France Presse.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a indicat că Putin l-a asigurat pe Scholz că plăţile Europei luna viitoare “vor continua să fie în euro şi transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovită de sancţiuni” şi că aceasta se va ocupa de conversia în ruble, potrivit Agerpres.

Hebestreit a adăugat că preşedintele Putin subliniase că “nimic nu se va schimba pentru partenerii contractuali europeni” când noul sistem de plăţi cerut de Moscova va intra în vigoare la 1 aprilie.

“Cancelarul Scholz nu a acceptat această procedură, dar a cerut informaţii în scris pentru a o înţelege mai bine”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

“Ceea ce G7 a convenit rămâne: livrările de energie vor fi plătite exclusiv în euro şi în dolari, aşa cum este indicat în contracte”, a asigurat el.

Kremlinul făcuse public anterior propriul rezumat al convorbirii, indicând că Putin i-a spus lui Scholz că cererea Moscovei ca Europa să treacă la plata gazelor în ruble nu trebuie “să ducă la o deteriorare a condiţiilor contractuale pentru societăţile importatoare europene”.

Preşedintele rus a anunţat săptămâna trecută că Moscova nu va mai accepta decât rubla ca mijloc de plată pentru livrările de gaze naturale către ţările “neprietenoase”, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene.

Germania a ridicat miercuri nivelul de alertă al planului său de urgenţă pentru gaze, de teama că Rusia va întrerupe aprovizionarea dacă ţările occidentale refuză să plătească în ruble.

Exprimându-se în numele miniştrilor energiei din G7, germanul Robert Habeck a declarat luni că cererea ruşilor constituie o “încălcare unilaterală şi manifestă a acordurilor existente”.

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia nu va cere imediat cumpărătorilor săi de gaze naturale să plătească în ruble pentru moment.

“Plăţile şi livrările sunt un proces care necesită timp”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

scroll to top