Închide

R. Moldova își modernizează calea ferată cu bani europeni, ca să faciliteze tranzitul exporturilor ucrainene

Avatar
train, rail, transport

Fotografie de Foundry pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 20 de milioane de euro sub formă de grant, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 23 milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru renovarea a două tronsoane de cale ferată, pentru a permite transportul mărfurilor din Ucraina în UE prin Moldova, informează agenția moldoveană de presă Moldpress.

Reabilitarea tronsoanelor care aparțin coridorului feroviar nord-sud al Moldovei va stimula dezvoltarea economică a țării și va facilita transportul mărfurilor din Ucraina către Uniunea Europeană prin R. Moldova.

Proiectul va asigura creșterea potențialului logistic și de tranzit al țării noastre și sporirea eficienței operaționale a infrastructurii regionale prin reabilitarea infrastructurii feroviare, pentru început a tronsonului feroviar Vălcineț – Bălți – Ungheni, iar apoi, în a doua fază a lucrărilor, a tronsonului Chișinău – Căinari.

De asemenea, proiectul va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile din România, R. Moldova și Ucraina, la Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești.

În prezent, majoritatea mărfurilor din Ucraina sunt transportate spre vest prin Moldova utilizând infrastructura rutieră.

scroll to top