Închide

Rabla 2021 | Ministrul Mediului: Avem finanțare consistentă pentru schimbarea parcului auto

Avatar
Masina Noua Sau Second Hand

Foto: bestautovest.ro

Timp de citire: 2 minute

Programul Rabla va continua și în anul 2021 și va debuta curând, mai ales că bugetul de stat pe 2021 a fost aprobat în Parlament.

Programul Rabla este cel mai longeviv program guvernamental și vizează stimularea înnoirii parcului auto național. Ca și în anii precedenții, în 2021 primele tichete vor fi acordate tot în luna martie.

În luna martie, pregătim toate programele care vor fi lansate în 2021 prin AFM. Cu siguranță mergem mai departe. Vom avea finanțare consistentă pentru schimbarea parcului auto, pentru că asta înseamnă practic Rabla și Rabla Plus”, a declarant ministrul Mediului, Tanczos Barna. “Alocăm sume suficiente ca să fim eficienți, să schimbăm parcul auto. Sper să putem aloca sume mai mari. Sumele pe mașină vor fi cel puțin egale cu sumele pe care le-am avut până acum, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna, citat de Promotor.

De la debutul programului Rabla, în anul 2004, contravaloarea unui tichet este de 6.500 de lei. În cazul programului Rabla Plus, cei care doresc să-și achiziționeze o mașină electrică primesc 45.000 de lei, echivalentul a aproximativ 9.225 de euro. Niciun alt stat membru al Uniunii Europene nu acordă o subvenție atât de consistentă. Anul trecut, prin intermediul Rabla Plus, peste 4000 de români și-au cumpărat o mașină cu sistem de propulsie hibrid sau cu emisii zero.

Anul trecut a înregistrat un record în privința bugetului alocat. A fost vorba despre 405 milioane de lei, fond rezervat programului Rabla Clasic. 140 de milioane de lei au fost alocate pentru versiunea Plus a programului.

Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a modificat regulile programelor prin care cei interesați pot cere bani de la stat pentru a înlocui mașinile vechi cu unele mai puțin poluante sau chiar “verzi”, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus.

Noul regulament, intrat în vigoare la începutul lunii februarie, care este prevăzut în Ordinul 110/2021 modifică ghidul programului Rabla Plus. Astfel, au fost adăugate noi surse financiare din care cei interesați să cumpere o mașină cu propulsie pur electrică sau hibridă pot acoperi diferența dintre ecotichetul primit de la stat și prețul final al mașinii. Aceste sume pot fi accesate prin fonduri europene, adică din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020.

Noul Ordin dă posibilitatea pentru cei care au casat o mașină veche să cumuleze prima astfel obținută cu un ecotichet și/sau, așa cum apare în ordin, “cu operațiunile finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020”, dacă vor să cumpere o mașină “verde”.

scroll to top