Închide

Războiul austro-ungar continuă: Budapesta va da în judecată retailerul SPAR, pentru ”defăimare”

Avatar
a group of people standing in front of a store

Fotografie de Samuele Macauda pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul de la Budapesta intenționează să deschidă o acțiune în instanță împotriva lanțului austriac de supermarketuri SPAR pentru ”defăimare”, potrivit unui anunț făcut joi de Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, citat de Reuters.

„Se vor deschide proceduri în instanță împotriva SPAR, probabil pentru defăimare”, a spus Gergely Gulyás.

Decizia anunțată joi vine la o lună după ce guvernul austriac și retailerul SPAR au trimis scrisori către Comisia Europeană, susținând că taxa specială pentru comercianții cu amănuntul, introdusă în 2020, a fost discriminatorie în raport cu retailerii străini și, prin urmare, a încălcat legislația UE.

Comisia Europeană a anunțat pe 5 aprilie că examinează plângerile și ”va asigura un răspuns adecvat”.

Directorul general al subsidiarei maghiare a SPAR, Hans Reisch, a trimis trei scrisori, pe 4, 11 și 20 martie, în care susține că taxele pe care comercianții cu amănuntul din Ungaria trebuie să le plătească au crescut gradual până la 4,5% din cifra de afaceri de când guvernul a anunțat această taxă specială.

”Retailerii străini, inclusiv SPAR Ungaria, sunt incluși la cea mai mare cotă de taxare specială”, a scris Reisch într-o scrisoare consultată de Reuters.

El a adăugat că retailerii maghiari care operează în lanțuri de franciză beneficiază în mod constant de o cotă de impozitare mai mică de până la 1%.

Potrivit lui Reisch, taxa îi obligă pe comercianții străini de pe piața maghiară să opereze în pierdere, pentru că marjele de profit din sectorul de retail sunt, în general, mai mici de 4,5%.

scroll to top