Închide

Războiul dintre Israel și Hamas | Se boicotează brandurile în baza unor informații corecte?

Avatar
Zara, Chicago. Shot this as I was traveling on a city tour bus in Chicago. The sudden rush of people made me wonder what must be going through the mind of each soul.

Fotografie de Praswin Prakashan pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Starbucks și Zara, printre altele, s-au confruntat cu boicoturi pentru că ar fi susținut Israelul. Cu toate acestea, sunt unele dintre aceste apeluri alimentate de dezinformare? Este posibil să fi observat că tot mai multe persoane care solicită boicotarea unor mărci precum Zara și Starbucks pe rețelele de socializare, potrivit Euronews.

Potrivit unor relatări, aceste mărci susțin în mod deschis Israelul pe fondul războiului dintre această țară și Hamas.

Dar există o mulțime de dezinformări, în special în ceea ce privește impactul acestor apeluri la boicot.

O reclamă generată de inteligența artificială este prezentată în mod eronat ca fiind o reclamă Zara care își bate joc de Gaza

O înregistrare video în care se văd haine Zara aruncate în Times Square din New York pentru a protesta împotriva unei campanii publicitare controversate a companiei a fost vizualizată de milioane de ori pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

“După ce Zara a făcut o reclamă lipsită de respect la adresa conflictului din Gaza, americanii își aruncă toate hainele Zara în fața companiei”, a susținut un utilizator X, cunoscut pentru răspândirea dezinformării.

La jumătatea lunii decembrie, Zara a publicat o campanie despre care unii au crezut că își bate joc de suferința palestinienilor, din cauza prezenței molozului și a ceea ce părea a fi saci mortuari albi.

Zara a retras rapid anunțul și a susținut că ședința foto a avut loc în vară, înainte de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Dar, făcând o căutare inversă a imaginii din filmarea virală cu presupusele haine aruncate în Times Square, The Cube a ajuns să găsească clipul original. Acesta a fost postat în noiembrie 2023 și nu are nicio legătură cu conflictul.

Videoclipul a fost postat pe contul oficial al platformei de modă second-hand Vestiaire Collective.

@vestiairecollective

With 92 million tons of textiles sent to landfill every year, now’s the time to act. That’s why, from today, we’re banning another 30 fast fashion brands from Vestiaire Collective, including Zara, H&M, Gap, Abercrombie & Fitch, Mango, Urban Outfitters, and Uniqlo. Ready to join the movement? #thinkfirstbuysecond

♬ original sound – Vestiaire Collective – Vestiaire Collective

A închis Starbucks în Maroc?

Am văzut afirmații similare cu privire la modul în care boicoturile au afectat gigantul cafelei Starbucks.

Într-un videoclip Instagram postat la începutul lunii decembrie, o femeie susține că lanțul a trebuit să închidă în Maroc din cauza protestelor.

“Pentru cei care spun că boicotarea nu funcționează, Starbucks din Maroc părăsește literalmente țara… În mod explicit din cauza lipsei de venituri pe care au avut-o din cauza protestului pro-Palestina din tot Marocul”, a susținut ea.

Ea menționează ca sursă un articol din New Arab, care susține că atât Starbucks, cât și H&M părăsesc Marocul “din cauza cererii scăzute legate de campania de boicotare în curs de desfășurare”.

Dar, la o privire mai atentă, The Cube a descoperit că acest articol a citat un altul dintr-un ziar local marocan, Maroc Hebdo.

Cu toate acestea, niciunul dintre cele două articole nu are dovezi care să susțină afirmația potrivit căreia boicotul a închis cafenelele din țară.

De atunci, New Arab și-a actualizat articolul pentru a include comentarii din partea purtătorului de cuvânt din spatele francizei care administrează Starbucks în Maroc, care a negat afirmațiile și a confirmat că toate cele 18 magazine Starbucks vor continua să funcționeze în țară.

De ce boicotează oamenii Starbucks?

Potrivit AP, la scurt timp după izbucnirea luptelor dintre Israel și Hamas, un cont Starbucks Workers United a scris pe Twitter în sprijinul Palestinei.

Starbucks a intentat un proces împotriva sindicatului din cauza postării, spunând că aceasta a înfuriat sute de clienți și i-a afectat reputația.

Controversa față de răspunsul Starbucks i-a determinat pe unii să boicoteze gigantul cafelei.

Este adevărat că prețul la bursă al Starbucks a scăzut cu aproape 11 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) în ultima lună.

Sunt aceste pierderi legate în vreun fel de boicot? Analiștii spun că este greu de știut care este impactul pe care aceste apeluri la boicot îl au asupra prețului acțiunilor companiei, dar și-au exprimat îndoiala că protestele sunt cauza declinului.

“Unele date sugerează că Starbucks nu se descurcă atât de bine, sau cel puțin nu atât de bine pe cât se aștepta. Se pare că ofertele și promoțiile sale pur și simplu sunt primite atât de bine pe cât se anticipa”, potrivit unei analize realizate de Vox.

Cu toate acestea, în ultimul său comunicat financiar din noiembrie 2023, compania nu a indicat o încetinire a veniturilor.

O imagine mai clară nu va veni până la următorul său comunicat financiar din februarie 2024.

scroll to top