Închide

Ce spun analiștii despre întărirea dolarului? Luăm credite în euro? Avem facturi de utilități mai mici?

Avatar
Euro Dolar Paritate Em360 01

Foto: em360.ro

Timp de citire: 2 minute

Pentru prima dată după foarte mulți ani, dolarul a ajuns mai scump decât euro raportat la moneda națională. Analistul financiar Adrian Negrescu a făcut o radiografie a situației, pentru a ști ce trebuie să facă românii. 

”Mai sunt niște cauze ale noastre care au determinat deprecierea euro. În primul rând, avem românii care au venit, în această perioadă, în vacanță în țară. Au venit cu euro, pe care i-au schimbat, ceea ce a influențat cursul. Și mai aveam inclusiv băncile care contribuie la această creștere a monedei naționale prin faptul că iau credite cu dobânzi foarte, foarte mici de la Banca Centrală Europeană și vin, apoi, și îi schimbă în lei, pe care-i depun în depozite cu dobânzi foarte mari. Altfel spus, câștigă din această diferență de dobândă. Este posibil ca această depreciere a monedei naționale să continue măcar o lună, o lună și ceva de acum înainte, probabil atâta timp cât piețele nu se reglează din punct de vedere al percepției legate de moneda europeană”, a spus Adrian Negrescu pentru Antena3.

Trec românii de la euro la dolari?

”S-ar putea să fie doar un moment de inflexiune în piața financiară,pentru că încrederea în moneda europeană a crescut, deoarece americanii nu sunt atât de afectați cum sunt europenii și de acest război din Ucraina, care generează probleme pe zona de gaze, de energie electrică. Dar și americanii vor avea, totuși de suferit. Sunt deja în recesiune tehnică, așa că percepția legată de moneda europeană o să se înăsprească, la un moment dat, pe măsură ce și problemele din Statele Unite se vor accentua. Iată de ce nu este o măsură bună, în acest moment să schimbi euro în dolari și să aștepți ca, de pe urma acestei manevre să câștigi foarte mulți bani.

Legat de credite, da, într-adevăr. Cel puțin pe termen mediu să iei un credit imobiliar în moneda europeană reprezintă o variantă optimă, în condițiile în care dobânzile sunt la un sfert față de cele practicate în România. Depinde însă de ce venituri ai, dacă îți permiți să plătești o rată în euro și să te gândești puțin și la schimbul valutar. Euro arată foarte bine acum, dar s-ar putea ca în perspectiva intrării în recesiune a României și moneda românească să se deprecieze, astfel încât euro să treacă peste 5 lei, așa cum arată toate agențiile de evaluare.

Se diminuează facturile care depind de euro?

“Dacă această apreciere a monedei naționale va persista ar trebui să vedem cel puțin la facturile de telefonie mobilă, care sunt în euro. Mai sunt o grămadă de alte servicii, inclusiv ratele la leasing-uri care sunt pe euro, motiv pentru care într-adevăr, ar trebui să se vadă dacă această apreciere a monedei naționale față de euro va continua.

Dar îmi este teamă că este doar o percepție conjuncturală și lucrurile se vor schimba, probabil, în lunile următoare, pe măsură ce ne îndreptăm spre iarnă. Pentru că și americanii vor avea probleme, și ei se confruntă cu o situație economică dificilă, motiv pentru care se va ajunge din nou la acea paritate euro-dolar pe care am văzut-o de curând pe piețele internaționale”, a conchis analistul.

scroll to top