Reacția ministrului Educației pe tema salarizării profesorilor în funcție de performanță

,
Autor:    -  
Sursă foto: Pagina de Facebook a Universității Babeș-Bolyai https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai

Timp de citire: 3 minute

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a dat replică anunțului premierului Marcel Ciolacu în privința salarizării profesorilor pe bază de performanță. Într-o declarație transmisă de TVR Info, oficialul a respins ideea evaluării pentru componenta salarială, pentru care a explicat că ar trebui să existe standarde minime, informează Edupedu. Tototdată, Daniel David a cerut ca astfel de standarde să fie pentru toți funcționarii publici. Ministrul a spus că venituri diferențiate pe bază de performanță pot exista, dar nu salarii.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat pe 2 aprilie, când ministrul Educației și Cercetării era într-o vizită în Statele Unite, că a fost decisă deja măsura conform căreia profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, potrivit oficialului.

Prim-ministrul Ciolacu a dat ca exemplu, la o conferință despre parcursul României pentru aderarea la OCDE, o măsură care ar fi fost deja preluată de Ministerul Educației:

„Și dau un exemplu concret, care vine din educație: preluarea unei recomandări OCDE a produs o inițiativă majoră de evaluare și consolidare a sistemului de învățământ din România. Ministerul Educației și Cercetării a trecut, astfel, la aplicarea unei soluții moderne. Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influenţa direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, o aşteptare unanimă la nivelul societăţii”.

Este prima reacție publică a ministrului Daniel David la aceste declarații ale premierului și de la revenirea sa din vizita în SUA. Daniel David lasă de înțeles că decizia de a evalua online profesorii și de a-i salariza în funcție de performanță nu a fost luată și că i-a spus și premierului că în luna mai va propune o soluție.

„Premierul Ciolacu a făcut aceste declarații din momentul în care a fost validat Guvernul în Parlament. El are această idee că performanțele profesorilor trebuie să fie corelate cu salariile. Eu am avut o discuție cu premierul Ciolacu, sunt absolut de acord că ne trebuie o variantă de performanță. Știți că discuțiile mele, inclusiv cu premierul sunt legate de faptul că aceste performanțe ar trebui corelate, în primul rând, cu veniturile.

În ceea ce privește salariile, și acolo avem nevoie de indicatori minimali, dar în condițiile în care vom crește salariile în mediul educațional, pentru a da profesorului un rol social adecvat în societate. Putem avea standarde minime pentru salarii, dar trebuie să avem și pentru ceilalți funcționari publici. Iar după aceea, dincolo de salariul minim, da, prin performanțe diferite, să existe venituri diferite.

Așadar, suntem pe aceeași linie, doar că detaliile legate de implementare le voi discuta, așa cum am precizat și cum i-am comunicat și premierului, în luna mai, atunci când voi prezenta raportul de diagnostic asupra sistemului și soluțiile pe care le propun”,

a declarat Daniel David.

Așa cum premierul vorbește constant de salarii bazate pe performanță, ministrul David spune constant, de la preluarea mandatului, că nu susține salarizarea diferențiată pe bază de performanță și că poate discuta o creștere a veniturilor în baza unor performanțe ale cadrelor didactice. În multiplele sale declarații, Daniel David a spus că nivelul minimal de salariu nu trebuie să difere, ci să fie asigurat tuturor profesorilor, iar acest nivel trebuie să crească.

În decembrie 2024, pe atunci noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor:

„Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”

În ianuarie anul acesta, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că indicatorii pentru creșterea veniturilor cadrelor didactice performante vor fi gata la sfârșitul lunii mai.

Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, este prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!