Reforma judiciară din Slovacia, pe model ”Dragnea”, dă rezultate: marile magazine, luate cu asalt de hoți
Un număr tot mai mare de proprietari de magazine din Slovacia se plâng de creșterea semnificativă a incidentelor legate de furturile unor produse de valoare mică. Legătura cu implementarea așa-zisei reforme a Codului Penal slovac introdusă de guvernul condus de Robert Fico este limpede: furtul unor active în valoare de până la 700 de euro a fost redefinită drept infracțiune administrativă și este pedepsit cu o amendă de cel mult 331 de euro, chiar dacă făptașul este recidivist, transmite publicația Euractiv.com.
Noua legislație a intrat în vigoare la începutul lunii august, după ce Curtea Constituțională a Slovaciei a aprobat mai multe articole controversate ale pachetului de reforme ale justiției, declarându-le constituționale și lăsând cale liberă pentru aplicarea lor.
Unul dintre primele lanțuri de magazine care au vorbit despre creșterea numărului de furturi a fost liderul pieței de retail de echipament sportiv din Slovacia, rețeaua EXIsport.
”Fură și profesori, fură și oameni la costum, așa ceva ce nu am mai văzut până acum. Dacă sunt prinși în flagrant, pur și simplu ne spun în față că au furat pentru că pot”, a declarat directorul executiv al EXIsport, Peter Valo, pentru postul public de televiziune STVR.
Rețele binecunoscute de super- și hiper-marketuri, precum Billa și Tesco, au confirmat tendința și au raportat situații similare:
”De la aprobarea noului Cod Penal, Billa Slovacia a observat o creștere semnificativă a furturilor. Creșterea implică în primul rând bunuri mai valoroase și mai scumpe”, a declarat un purtător de cuvânt al Billa Slovakia pentru ziarul slovac SME.
La Tesco, lucrurile stau cam la fel: retailerul de origine britanică a raportat ”o creștere notabilă a numărului furturilor” și, potrivit directoarei de PR a companiei, Maria Zerzanová, compania și-a intensificat rapid măsurile de securitate pentru a identifica mai eficient articolele neplătite sau furate.
Opoziția acuză Guvernul și anunță noi amendamente la legea penală
Partidele de opoziție nu au ratat ocazia și au preluat mesajele primite de la cetățeni care se plâng de ceea ce începe să semene cu un fenomen social periculos.
În conferințe de presă separate, partidele liberale de opoziție ”Slovacia Progresistă” (PS) și ”Libertate și Solidaritate” (SaS) au transmis mărturii despre care susțin că le-au fost transmise de cetățeni care fuseseră recent victimele unor furturi rămase nepedepsite.
Reprezentanții celor două partide susțin că înainte de reforma Codului Penal, pedepsele erau mai dure și aveau un rol social de descurajare a potențialilor hoți, lucru care acum a dispărut din legislația penală.
Atât PS, cât și SaS au anunțat că vor depune amendamente în Parlament, la începutul lunii septembrie, pentru majorarea amenzilor pentru cei care se ocupă de furturi de valoare mică:
”Este inacceptabil ca la furtul unui produs de 700 de euro făptașul să se aleagă doar cu o amendă de 300 de euro. E curată batjocură! Vom propune ca amenda să fie de cel puțin 1.000 de euro”, a spus Mária Kolíková, fostă ministră a justiției și actuală deputată din partea SaS.
Toți ochii pe ministrul Justiției
Pe măsură ce presiunea publică se face tot mai mare, atenția s-a îndreptat către Guvern și, mai ales, către ministrul Justiției, Boris Susko (din partea partidului premierului Robert Fico, Smer-SD), care a apărat public recentele modificări ale legii penale, minimalizând preocupările făcute publice de societatea civilă și de opoziție.
”Deputații opoziției induc complet publicul în eroare și mint în conferințele lor de presă, incitând cetățenii să comită infracțiuni”, a tunat Susko, la o conferință de presă, susținută joi.
Deși Susko a admis că ”amenzile ar putea fi majorate”, ministrul a menționat că este încă prea devreme pentru a crea o legătură cauzală clară între creșterea micii criminalități și intrarea în vigoare a modificărilor la Codul Penal, în condițiile în care încă nu sunt disponibile date riguroase pe acest subiect.
În mod surprinzător, chiar și doi membri ai actualei coaliții de guvernământ, reprezentând două partide minore din coaliție, Hlas-SD și SNS, au recunoscut că este necesară aplecarea cu mai mare atenție asupra situației actuale:
”Coaliția trebuie să se angajeze într-un oarecare proces de reflecție. Cred că ar fi potrivit să se introducă amenzi mai mari”, a spus deputatul SNS Roman Michelko pentru publicația Denník N.
De asemenea, deputatul Hlas-SD Samuel Migaľ a sugerat că ar fi adecvat să li se solicite făptuitorilor plata despăgubirilor integrale pentru prejudiciul cauzat.
Coaliția de guvernământ a revizuit deja legile justiției de la forma lor inițială și au anunțat și alte revizuiri, pentru sesiunea din toamnă a Parlamentului.
În luna iulie, una dintre revizuiri a vizat punerea în acord a legislației cu criticile venite din partea Comisiei Europene, care a atras atenția că sancțiunile și noile termene de prescripție recent reduse prin noul Cod Penal vor impieta la necesitatea protejării adecvate a intereselor financiare ale Uniunii Europene.
”În discuțiile cu autoritățile slovace, Comisia și-a exprimat foarte clar îngrijorările cu privire la modificările făcute în ultimele luni”, declara la acea vreme un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euractiv Slovacia.