Regatul Unit nu este în recesiune, sugerează noile cifre

,
Autor:    -  
british flag, flag, british
Fotografie de Nerivill pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Economia Marii Britanii a crescut în al doilea trimestru al acestui an, contrar unei interpretări inițiale care spunea că s-a micșorat, sugerează datele oficiale revizuite, potrivit BBC.

Producția economică a crescut cu 0,2% între aprilie și iunie, revizuită în creștere față de o interpretare anterioară de -0,1%, a declarat Oficiul Național de Statistică (ONS).

Acesta sugerează că Regatul Unit nu se află în prezent în recesiune, așa cum a anticipat Banca Angliei la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, economia este încă mai mică decât era înainte de pandemia de Covid.

Asta deoarece noile cifre ONS arată că impactul Covid asupra economiei a fost mai sever decât se credea anterior și economia s-a micșorat cu mai mult decât se estimase în primele luni ale pandemiei.

Drept urmare, ONS a spus că economia este încă cu 0,2% mai mică decât a fost înainte de pandemie, în timp ce a spus anterior că este cu 0,6% mai mare.

ONS a spus că Regatul Unit a fost singura economie din grupul de națiuni G7 care a depășit deja nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus, observat în ultimele trei luni ale anului 2019.

Comentând cifrele revizuite, economistul șef al ONS, Grant Fitzner, a spus:

„Aceste cifre îmbunătățite arată că economia a crescut în al doilea trimestru, revizuită în sus de la o mică scădere”.

„De asemenea, arată că, în timp ce economiile gospodăriilor au scăzut în ultimul trimestru, gospodăriile au economisit mai mult decât am estimat anterior în timpul și după pandemie”.

Samuel Tombs, economist-șef din Marea Britanie la Pantheon Macroeconomics, a declarat:

„Declinul activității economice în 2020 pare chiar mai gravă decât se credea anterior, iar redresarea ulterioară și mai slabă, în urma ultimei revizuiri a conturilor naționale”.

Vestea bună este că economia nu a mers în sens invers în timpul verii, vestea proastă este că aceasta se datorează faptului că economia era mai scăzută decât se credea anterior înainte de acel moment.

Având în vedere că unii consumatori aleg să se agațe de economiile acumulate în timpul pandemiei în loc să cheltuiască, economia încă nu este, spre deosebire de unii concurenți, mai mare decât vârful ei înainte de pandemie.

Așadar, un plan de creștere care să stimuleze prosperitatea, așa cum intenționează guvernul, pare în mod ideal.

Dar unii economiști subliniază că în Marea Britanie capacitatea productivă este limitată – având în vedere penuria de muncitori calificați. Astfel, așa cum stau lucrurile, acele reduceri de taxe de 45 de miliarde de lire sterline ar putea avea și mai multe șanse să crească prețurile și, în cele din urmă, ratele, dacă vor determina cheltuieli mai mari.

Așa că unii își fac griji că aceste planuri nu sunt sustenabile – cu excepția cazului în care guvernul poate găsi suficiente măsuri pentru a stimula capacitatea productivă a economiei Marii Britanii, prin creșterea competențelor sau a infrastructurii sau prin eficientizarea proceselor. Problema este că astfel de măsuri nu intră în vigoare peste noapte.

Dimensiunea economiei Marii Britanii este măsurată prin Produsul Intern Brut (PIB). Aceasta este valoarea întregii activități a companiilor, guvernelor și persoanelor fizice dintr-o țară.

La începutul acestei luni, Banca Angliei a avertizat că Regatul Unit s-ar putea afla deja într-o recesiune – care este definită ca două perioade de trei luni de scădere a PIB-ului la rând.

Banca a prezis că economia va scădea cu 0,1% în perioada iulie-septembrie, iar la momentul respectiv se credea că economia s-ar fi micșorat în trimestrul precedent.

Dl Tombs a spus că noile cifre de vineri vor obliga Oficiul pentru Responsabilitate bugetară (OBR) să-și revizuiască în continuare estimările pentru creșterea viitoare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!