Închide

Reliance și Disney, parteneriat pentru crearea unui conglomerat media de 8,5 miliarde $ în India

Avatar
Disney+

Sursa foto: Disney+.

Timp de citire: 2 minute

Cel mai mare conglomerat indian Reliance Industries și Walt Disney au anunțat miercuri fuziunea activelor lor de televiziune și de streaming media din India, creând un gigant al divertismentului în valoare de 8,5 miliarde de dolari, cu mult înaintea rivalilor din cea mai populată națiune din lume, potrivit Reuters.

Reliance, condusă de cel mai bogat om din Asia, Mukesh Ambani, va injecta 1,4 miliarde de dolari în entitatea rezultată în urma fuziunii, compania și afiliații săi deținând o participație de peste 63%, iar Disney restul, au precizat companiile într-o declarație comună.

Pentru Disney, fuziunea vine în urma luptei sale îndelungate pentru a opri exodul utilizatorilor din afacerea sa sângerândă de streaming din India și a presiunii financiare provocate de plata drepturilor de cricket în valoare de miliarde de dolari în India, într-un alt exemplu al modului în care întreprinderile străine pot avea dificultăți în a se dezvolta în India.

Fuziunea evaluează afacerile din India ale gigantului american din domeniul divertismentului la doar aproximativ 3 miliarde de dolari, mult mai puțin decât evaluarea de aproximativ 15 miliarde de dolari atunci când Disney le-a achiziționat ca parte a tranzacției cu Fox în 2019. O sursă de rang înalt de la Disney a declarat că valoarea activelor companiei din India era mai aproape de 4,3 miliarde de dolari, atunci când se iau în calcul sinergiile.

Împreună, entitatea rezultată în urma fuziunii Reliance-Disney va avea 120 de canale TV și două platforme de streaming, plus drepturile de televiziune și de streaming pentru cricket pentru turneele cheie într-o țară cu un public nebun pentru acest sport.

Companiile au declarat că tranzacția a evaluat întreprinderea rezultată în urma fuziunii la aproximativ 8,5 miliarde de dolari, după tranzacție. Acestea nu au oferit mai multe detalii.

Afacerea îl va ajuta pe Ambani să eclipseze rivali precum Sony din Japonia, Zee Entertainment din India și Netflix în sectorul media și de divertisment din țară, în valoare de 28 de miliarde de dolari.

Reliance a declarat că soția lui Ambani, Nita, va prezida consiliul de administrație al entității combinate, iar fostul director executiv de top al Disney, Uday Shankar, va fi vicepreședinte.

“Entitatea combinată va crea un colos al sportului în India”, a declarat Jinesh Joshi, analist la Prabhudas Lilladher din India. “Această fuziune va oferi Reliance o mare putere de negociere atunci când va trebui să negocieze contracte de publicitate … Pentru Disney, alăturarea cu un jucător mai mare, din punct de vedere al buzunarelor (financiare), îi va oferi o rezervă de bani”, a adăugat el.

Entitatea rezultată în urma fuziunii va avea peste 750 de milioane de telespectatori în India și se va adresa, de asemenea, diasporei indiene la nivel global, au declarat companiile.

“Reliance are o înțelegere profundă a pieței și a consumatorului indian”, a declarat Bog Iger, directorul general al Disney, în comunicat, iar tranzacția ne va permite “să servim mai bine consumatorii cu un portofoliu larg de servicii digitale și de divertisment și sport”.

O notă internă a co-președinților Disney din domeniul divertismentului, Dana Walden și Alan Bergman, și a lui Jimmy Pitaro de la ESPN, consultată de Reuters, a declarat că India rămâne o “piață cheie” pentru companie și una dintre “cele mai puternice piețe internaționale de creștere de amploare”.

“Ne-am angajat să asigurăm o prezență solidă acolo”, se arată în nota de serviciu.

scroll to top