Închide

În România, campioana accidentelor rutiere grave în UE, Parlamentul vrea să crească limita de viteză pe șosele

Avatar
speed, car limit, danger

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Un proiect de lege depus la Senat și care recent a primit și aviz favorabil în comisii prevede că polițiștii vor trebui să aplice, în favoarea șoferului sancționat anumite, marje de eroare, indiferent de tipul radarului folosit, scrie portalul de specialitate Avocatnet.ro.

Proiectul de lege de la Senat vizează modificarea Codului Rutier, venind în ajutorul șoferilor care depășesc limita de viteză – cu puțin – pe o anumită secțiune de drum.

Mai exact, la articolul 109 din Codul rutier, care vizează constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor, se introduce un nou alineat, care prevede că

”… în cazul constatării contravenţiilor prin folosirea unor mijloace tehnice certificate sau verificate metrologic, agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei:

 • până la 100 km/h inclusiv – 10 km/h;
 • peste 100 km/h – 10% din viteza măsurată.”

Senatorii au decis modificarea proiectului, în varianta inițială a sa fiind luată în calcul marja de eroare prevăzută în buletinul de calibrare ori de verificare metrologică a aparatului radar.

Prevederile din proiect au fost modificate recent, deoarece, potrivit senatorilor, regulile propuse nu ofereau claritate ori precizie și ar fi lăsat loc unor interpretări.

Când vine vorba despre amenzile de viteză, printr-o decizie apărută în 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că erorile maxime ale unui aparat pentru măsurarea vitezei (cinemometru) sunt relevante numai la momentul când respectivul aparat e verificat și omologat în condițiile legii, deci nu și în timpul folosirii lui în trafic.

Cu alte cuvinte, acum nu se pot contesta sancțiunile rutiere în baza marjei de eroare a aparatelor radar.

În nota de fundamentare ce însoțește proiectul e subliniat faptul că există toleranțe admise la constatarea depășirii vitezei în multe țări europene, printre care și Austria, Germania, Cehia, Italia, Franța și altele.

Potrivit inițiatorilor,

 • În Bulgaria, Germania, Olanda, Cehia, Ungaria, Lichtenstein, Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Finlanda și Suedia, toleranțele admise sunt:
  • până la 100 km/h – 3 km/h pentru toate tipurile de radare.
  • peste 100 km/h – 3% pentru toate tipurile de radare.
 • În Estonia marja este de 4 km/h pentru toate tipurile de radare și pentru toate vitezele.
 • În Belgia, Italia, Monaco, San Marino, marja este de 5 km/h până la viteze de 100 km/h pentru toate tipurile de radare, iar la peste 100 km/h – 5% pentru toate tipurile de radare.
 • În Slovenia, până la 100 km/h se aplică marjă de 5 km/h pentru toate tipurile de radare, iar la peste 100 km/h, marja este de 7 km/h pentru toate tipurile de radare.
 • În Spania, la viteze de până la 100 km/h, marja este de 7 km/h pentru toate tipurile de radare, iar al viteze de peste 100 km/h – 7% pentru toate tipurile de radare.
 • În Austria radarul mobil are o marjă de 7 km/h sau de 7%, pentru radarul laser stationar este o marjă de 3%, iar pentru cel fix de 5%.
 • În Croația există, în mod identic, marjele propuse prin modificarea legislativă propusă în Parlamentul României.

Cât este în prezent marja de eroare a radarelor?

Radarele folosite de Poliția Română sunt unele dintre cele mai performante dispozitive de măsurare a vitezei. Cele mai recente au o valoare de aproximativ 13.000 de euro.

Acestea pot stabili cu cât circulă o mașină chiar și de la o distanță de 1.200 de metri. În cazul pistolului radar, în doar 0.33 secunde din momentul în care polițistul apasă trăgaciul, aparatul stabilește viteza, scrie ProMotor.

Totuși, această viteză înregistrată de cinemometre (aparat de măsurare a vitezei) poate fi ușor diferită de cea reală.

”Pentru cinemometrele care funcționează numai în regim staționar, aceasta este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h. Iar de ± 3% din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. În regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h. De ± 4% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h”, scrie avocatul Tudor Ion pe blogul său, citat de ProMotor.

Astfel, în momentul de față, legea stabilește că șoferii pot depăși cu maximum 5 km/h viteza maximă admisă. Asta înseamnă că, de exemplu, dacă pe o secțiune de drum unde limita e de 50 km/h, un șofer circulă cu 55 km/h, acesta nu va fi sancționat.

scroll to top