Închide

REPower EU | Planul de 300 mld. € al Comisiei Europene pentru reducerea dependenței de Rusia

Avatar
solar energy, solar panels, solar power

Fotografie de fietzfotos pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a prezentat planul “REPower EU”, care reprezintă o schemă complexă de măsuri care ar trebui să reducă cât mai repede dependența de importurile de energie din Rusia, dar și să mărească la 45% ponderea consumului de energie regenerabilă, la finalul deceniului, potrivit Biziday.

Potrivit sursei citate, programul implică o dublare a capacității de producție de energie fotovoltaică în următorii cinci ani, toate clădirile firmelor și instituțiilor publice (inclusiv cele existente) fiind obligate să își monteze panouri solare pe acoperiș.

Din calculele Comisiei, până în 2027 va fi înlocuit consumul a nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale. Din 2029, obligativitatea va fi extinsă și pentru clădirile rezidențiale private, dar numai pentru cele nou construite, nu și pentru cele vechi.

“Toate acestea vor necesita, desigur, investiții și reforme masive. Mobilizăm aproape 300 de miliarde de euro. Aproximativ 72 de miliarde de euro sub formă de granturi și 225 de miliarde de euro în împrumuturi rambursabile. O finanțare de până la 10 miliarde de euro va fi alocată pentru construirea legăturilor în rețelele de gaze naturale și gaze lichefiate dintre statele membre, astfel încât niciun stat membru UE să nu rămână în frig. Alte 2 miliarde de euro vor fi pentru infrastructura petrolieră, în vederea opririi importurilor de petrol rusesc. Tot restul finanțării va fi folosit pentru accelerarea și extinderea tranziției către energie curată”, a declarat von der Leyen.

Jurnaliștii de la Financial Times au dezvăluit ieri, parțial, prevederile REPower EU.

scroll to top