Închide

Inflația din Regatul Unit crește la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani

Avatar
london, bus, red

Fotografie de fietzfotos pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Inflația din Regatul Unit a urcat la 9% în aprilie, maximul ultimilor 40 de ani, în timp ce prețurile alimentelor și energiei au crescut vertiginos, au dezvăluit cifrele oficiale miercuri, escaladând criza costului vieții din țară, potrivit CNBC.

Prețurile de consum au crescut cu 2,5% de la o lună la lună, fracțional sub așteptările pentru o creștere de 2,6% într-un sondaj Reuters al economiștilor, care proiectase și o creștere anuală de 9,1%.

Creșterea cu 9% a indicelui prețurilor de consum este cea mai mare de când au început înregistrările în forma lor actuală în 1989, depășind creșterea anuală de 8,4% înregistrată în martie 1992 și cu mult peste nivelul de 7% observat în martie 2022. Oficiul pentru Statistică Națională al Marii Britanii a mai spus că estimările sale sugerează că inflația ar fi fost mai mare „undeva în jurul anului 1982”.

De la 1 aprilie, autoritatea de reglementare a energiei din Regatul Unit a majorat plafonul pentru prețul energiei de uz casnic cu 54%, în urma creșterii prețurilor angro la energie, inclusiv a unei creșteri record a prețurilor la gaze la nivel mondial. Autoritatea de reglementare, Ofgem, nu a exclus noi creșteri ale plafonului la revizuirile sale periodice din acest an.

Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor la patru întâlniri consecutive, ridicând costul împrumuturilor de la 0,1% la cel mai mic din perioada pandemiei până la cel mai mare din ultimii 13 ani de 1%, în timp ce caută să controleze inflația fulgerătoare fără a depăși ritmul creșterii economice.

Un sondaj recent a arătat că un sfert dintre britanici au sărit peste mese, deoarece presiunile inflaționiste și criza alimentară se confundă în ceea ce guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a numit o perspectivă „apocaliptică” pentru consumatori.

„Spre deosebire de S.U.A., inflația din Marea Britanie continuă să crească deocamdată, stârnind temeri suplimentare legate de costul vieții”, a declarat Richard Carter, șeful cercetării cu dobândă fixă ​​la Quilter Cheviot, într-o notă de cercetare. „Se va adăuga, de asemenea, presiunii asupra Băncii Angliei de a crește ratele dobânzilor și de a face față creșterii prețurilor, chiar dacă, după cum recunosc ei înșiși, mulți dintre factorii care conduc inflația sunt în afara controlului lor.”

Carter a sugerat că este probabil să se creeze presiuni suplimentare asupra guvernului britanic pentru a trage pârghiile fiscale și pentru a „atenua durerea asupra gospodăriilor în toamnă”.

În timp ce Banca poate prefera de obicei să analizeze șocul ofertei care provoacă creșterea prețurilor la energie și la mărfuri, datele solide de pe piața muncii fac situația actuală deosebit de dificil de ignorat.

„Pentru prima dată de când au început înregistrările, există mai puțini șomeri decât locurile de muncă vacante, iar rata șomajului este acum la un nivel scăzut de aproape 50 de ani, iar lucrătorii își valorifică puterea de negociere sporită pentru a le cere angajatorilor să mărească salariile pentru a face față costurilor de trai mai ridicate, cu o creștere a salariilor care se ridică acum la 7%”, a menționat Ambrose Crofton, strateg de piață globală la JPMorgan Asset Management. „Riscul este că, în cazul în care [Banca Angliei] crește ratele dobânzilor prea repede într-un moment în care consumatorii resimt deja situația, acest lucru ar putea reduce cererea și împinge economia în recesiune. Făcând prea puțin, totuși, riscă să întărească așteptările inflaționiste și să genereze o buclă mai persistentă de feedback salariu-preț.”

Prin urmare, strategii JPMorgan cred că Banca va încerca să atingă un echilibru prin creșterea prudentă a ratelor dobânzilor la un moment dat, în timp ce urmărește îndeaproape datele economice pentru semne de temperare a presiunii pe piața muncii sau a salariilor.

scroll to top