Închide

Reuters: Comunismul, la Apus. Cuba deschide ușa majorității inițiativelor antreprenoriale mici

Avatar
Cigar Aficionado

Foto: José Goitia/Cigar Aficionado

Timp de citire: 2 minute

Într-o reformă majoră a economiei dominate de stat, guvernul cubanez va permite întreprinderilor private mici să opereze în majoritatea domeniilor, eliminând lista sa limitată de activități, a informat sâmbătă presa publică de la Havana, citată de Reuters.

Măsura, care vine în momentul în care insula din Caraibe încearcă să se refacă după o criză economică profundă, va extinde câmpul de lucru de la 127 de activități la peste 2.000, a declarat ministrul Muncii Marta Elena Feito Cabrera. Aceasta a vorbit în cadrul unei reuniuni a consiliului de miniștri care a aprobat politica și a spus că vor exista 124 de excepții, dar rapoartele media nu au furnizat detalii.

Economiștii cubanezi, cu gânduri la reformă, au solicitat de multă vreme extinderea rolului întreprinderilor mici pentru a ajuta la restartarea economiei și la crearea de locuri de muncă. Economia a stagnat de ani de zile și s-a contractat cu 11% anul trecut, datorită unei combinații a pandemiei de coronavirus care a devastat turismul și a sancțiunilor dure impuse de SUA.

Cubanezii s-au confruntat cu o lipsă de bunuri de bază și au suportat statul la cozi nesfârșite pentru a le obține. Criza a forțat o serie de reforme mult promise, dar blocate, de la devalorizarea peso-ului și reorganizarea sistemului monetar până la o anumită dereglementare a afacerilor de stat și a investițiilor străine.

„Lucrătorilor independenți nu le va fi ușor în acest nou început datorită mediului complex în care vor opera, cu puțini dolari și puține intrări de capital în economie”, a spus Pavel Vidal, fost economist cubanez al Băncii Centrale, profesor care predă la Columbia Pontificia Universidad Javeriana Cali. “Dar, cu ingeniozitatea cubanezului și sofisticatele piețe paralele, afacerile vor putea decola încetul cu încetul”, a adăugat el.

Președintele Miguel Diaz-Canel a declarat anul trecut că țara se confruntă cu o criză internațională și locală și că va implementa o serie de reforme pentru a crește exporturile, a reduce importurile și a stimula cererea internă. Acesta a completat că măsurile vor include „îmbunătățirea sectorului nestatal, cu prioritate imediată în extinderea activității independente și eliminarea obstacolelor”.

Sectorul nestatal – fără a include agricultura cu sutele sale de mii de ferme mici și zilieri – este compus în principal din mici întreprinderi private și cooperative, împreună cu angajații lor, meșteșugari, șoferi de taxi și meseriași. Ministrul Muncii a declarat că există mai mult de 600.000 de oameni în sector, aproximativ 13% din forța de muncă. Toți sunt desemnați ca lucrători independenți și se estimează că 40% depind în principal de industria turistică sau lucrează în transportul public.

În ultimele șase luni, guvernul și-a schimbat politica pentru a acorda accesul întreprinderilor mici la piețele angro și la import și export, deși deocamdată numai prin intermediul companiilor de stat.

scroll to top