Rishi Sunak elaborează, în privat, planuri de refacere a legăturilor Marii Britanii cu UE


Autor:    -  
london, england, great britain
Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Prim-ministrul Rishi Sunak a cerut în privat miniștrilor și oficialilor de rang înalt să elaboreze planuri de reconstrucție a relațiilor Regatului Unit cu Uniunea Europeană, potrivit Bloomberg.

Impulsionați în parte de consecințele invaziei Rusiei în Ucraina, înalți funcționari publici au redactat propuneri privind modul în care Marea Britanie poate colabora mai strâns cu națiunile UE într-o serie de domenii politice. Lucrările se concentrează pe apărare, migrație și așa-numita economie statecraft, care include aspecte precum comerțul, energia și standardele internaționale.

Pivotul lui Sunak către UE a fost descris de miniștri, diplomați și oficiali care au cerut să nu fie numiți, discutând despre planuri nepublicate.

Oficialii britanici speră că în zilele următoare vor putea anunța o soluție la disputa de ani de zile cu UE privind acordurile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord. Iar echipa lui Sunak dorește să folosească acest progres ca bază pentru o îmbunătățire mai cuprinzătoare a legăturilor cu blocul comunitar.

Pentru a reuși acest lucru, însă, premierul în vârstă de 42 de ani se confruntă cu un echilibru delicat pentru a-i ține în frâu pe adepții înflăcărați ai Brexitului din partidul său și pentru a-i convinge pe aliații lor din Partidul Democratic Unionist să ridice dreptul de veto asupra guvernării descentralizate în Irlanda de Nord.
Chiar dacă va reuși să facă acest lucru, el se va confrunta cu scepticismul liderilor europeni care au încercat să facă afaceri cu Regatul Unit în ultimii șapte ani, în timp ce țara a trecut prin cinci prim-miniștri diferiți care au tratat adesea UE ca pe un sac de box pentru publicul lor intern. De asemenea, Regatul Unit urmează să prezinte în curând o legislație privind migrația care ar putea intra în conflict cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Schimbarea strategiei britanice față de Europa nu reprezintă o recunoaștere a faptului că Brexit a fost un eșec, a insistat un oficial guvernamental, susținând că este o reflectare a unei realități în schimbare.

Sunak le-a transmis clar liderilor europeni că este hotărât să rezolve problema comerțului cu Irlanda de Nord, care a afectat relațiile de când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar. Un acord la nivel tehnic este aproape convenit, deși premierul trebuie să convingă DUP și conservatorii brexitaniști să nu îl deraieze.
Dacă impasul poate fi depășit, administrația Sunak își propune să obțină succese politice mai tangibile în acest an. Echipa lui Sunak consideră că relația sa cu președintele francez Emmanuel Macron este promițătoare, iar cooperarea cu Franța va fi esențială pentru ca Regatul Unit să oprească migranții nedocumentați care traversează Canalul Mânecii în bărci mici.

Aceasta este una dintre cele cinci promisiuni ale lui Sunak față de alegători înainte de alegerile așteptate anul viitor.

Sunak și Macron au prezentat un front unit în această lună, când amândoi l-au găzduit pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, care a călătorit din Marea Britanie în Franța cu un avion al guvernului britanic. Un prim test al apropierii va fi întâlnirea lui Sunak cu Macron la Paris, în martie, unde speră să obțină noi progrese în ceea ce privește trecerea migranților.

Marea Britanie lucrează, de asemenea, la planuri detaliate de consolidare a legăturilor de apărare cu Europa după invazia Rusiei în Ucraina. Acest lucru se va concentra în jurul summitului NATO din Lituania din iulie, unde unii membri de rang înalt din guvernul lui Sunak doresc să vadă un nou angajament de investiții care să depășească angajamentul actual al grupului de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Secretarul apărării, Ben Wallace, a solicitat investiții mai mari în forțele armate britanice, iar o actualizare post-Ucraina a analizei integrate a politicii britanice de apărare, securitate și politică externă va fi prezentată în următoarele săptămâni.

Printre propunerile avute în vedere se numără o relație oficială de apărare și securitate și un dialog între Marea Britanie și UE, precum și un acord juridic care să permită mai ușor militarilor britanici să se alăture operațiunilor UE. Răspunsul Marii Britanii la războiul din Ucraina a oferit o mare oportunitate de a-și asuma mai mult un rol de lider în structurile de comandă și control ale NATO, a declarat un oficial britanic de rang înalt.

UE va saluta probabil o cooperare mai strânsă în materie de securitate, deoarece Marea Britanie și Franța au cele mai puternice armate din Europa. Într-adevăr, atunci când predecesorul lui Sunak, Boris Johnson, negocia termenii Brexitului, UE a făcut presiuni pentru o mai mare cooperare în domeniul apărării, dar Johnson a refuzat.

De asemenea, guvernul dorește să colaboreze mai strâns cu UE în ceea ce privește exporturile comune în domeniul apărării, pentru a descuraja țările non-europene să încheie contracte cu Rusia și China. Acest lucru s-ar putea dovedi mai dificil de negociat.

Oficialii britanici sunt îngrijorați de faptul că firmele britanice din domeniul apărării ar putea fi înlăturate de o politică exclusiv europeană privind exporturile de apărare și consideră că o inițiativă comună este o modalitate de a acoperi acest risc. Franța și Germania au încercat în mod tradițional să orienteze contractele mari de apărare către companiile europene, dar acordul recent de dezvoltare a unui avion de luptă cu Italia și Japonia arată că acest lucru este posibil.

Deși au existat dezacorduri aprinse în spatele scenei, în special cu Germania, pe teme precum tancurile, războiul din Ucraina a făcut ca națiunile europene și Regatul Unit să fie mai aliniate în ceea ce privește politica externă și de apărare decât oricând în ultimele decenii.

Norocul economic al Marii Britanii de la Brexit a fost definit până acum de o creștere slabă și de un comerț mai slab cu UE. Vineri, datele oficiale au arătat că deficitul comercial al Marii Britanii cu blocul comunitar s-a adâncit până la un nivel record în ultimul trimestru al anului 2022.

Un oficial britanic a declarat că i-au spus lui Sunak că relațiile comerciale puternice cu Europa vor fi esențiale pentru provocările economice ale viitorului în domenii precum tehnologiile emergente și pentru a face față unor amenințări precum șocurile globale de aprovizionare și China.

Realitatea este că o lume mai periculoasă, creșterea autoritarismului și a protecționismului înseamnă că nu există altă opțiune decât să lucrăm îndeaproape cu aliații, a spus oficialul. Acest lucru înseamnă să ne îndepărtăm de ceea ce înseamnă “strategia nebună” a recentelor coliziuni cu Bruxelles-ul, spre o relație mai stabilă ca prieteni critici, au adăugat ei.

Funcționarii publici elaborează o strategie privind lanțurile de aprovizionare și importurile, care va propune asigurarea aprovizionării cu bunuri critice, cum ar fi mineralele, din țări sigure, în cazul unor viitoare șocuri comparabile cu pandemia Covid. O strategie privind semiconductorii va contura o abordare similară pentru aprovizionarea cu cipuri.

Legea de reducere a inflației a președintelui SUA, Joe Biden, a atras atenția la Londra asupra riscurilor ca Marea Britanie să fie prinsă în mijlocul a două mari puteri comerciale care duc politici protecționiste. Miniștrii britanici și-au contactat omologii din UE, îndemnându-i să nu dăuneze firmelor britanice, în timp ce blocul comunitar ia în considerare propriile subvenții ecologice masive ca răspuns la SUA.

Marea Britanie nu are cum să concureze cu mărimea subvențiilor din SUA și UE, așa că trebuie să folosească în schimb diplomația pentru a negocia protecții pentru companiile britanice de ambele părți, a declarat o persoană cunoscută. Aceste discuții sunt conduse de secretarul pentru afaceri și comerț, Kemi Badenoch, și de însuși Sunak.

De asemenea, Badenoch s-a îndepărtat de la accentul pus de predecesoarea sa, Liz Truss, pe obținerea de acorduri de liber schimb cu țări din afara UE, care au avut un beneficiu economic discutabil, și s-a orientat către stimularea exporturilor și a investițiilor.

Puterea soft este, de asemenea, esențială într-un alt domeniu în care Sunak dorește să sporească relevanța Marii Britanii: ceea ce oficialii numesc diplomația de reglementare. Guvernul vrea să poată influența standardele internaționale privind bunurile esențiale ale viitorului, iar acest lucru înseamnă să se angajeze cu UE.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!