Închide

ROBOR, scenariu de coșmar pentru ratele românilor. Ce spun bancherii despre noile praguri?

Avatar
bani cash numerar copyright autor www.AFACERI.news

Copyright foto: contactați www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Potrivit previziunilor economiștilor șefi ai băncilor comerciale, indicele ROBOR la trei luni ar putea ajunge în luna iunie sau după această lună la 5,90% – 6%. Totodată, dobânda cheie se va îndrepta în acest an către 4,5%. Dacă până acum majorarea indicelui ROBOR la trei și șase luni a însemnat majorarea ratei lunare la un credit ipotecar în lei cu 300 de lei pe lună, în perioada următoarea, s-ar mai putea adăuga niște majorări lunare de circa 200 de lei.

Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank, avertizează pentru B1 TV că, din a doua parte a anului, se așteaptă la o majorare a indicelui ROBOR la trei luni:

„Din a doua parte a anului ne aşteptăm ca ROBOR la 3 luni să ajungă la 6%”.

La rândul său, Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, susține că majorarea este împinsă rata dobânzii cheie și rata dobânzii Lombard:

„Va ajunge la 5,90%, fiind împins de rata dobânzii cheie care va continua să crească şi de rata dobânzii Lombard (n.r. – dobânda la care băncile comerciale se pot împrumuta de la BNR, în caz de necesitate)”.

În urmă cu o lună, economiștii apreciau că

„majorarea accelerată a indicelui ROBOR pe termen lung (la trei şi șase luni) indică faptul că piaţa se aşteaptă ca modificările operate de BNR asupra dobânzii de politică monetară să se facă de acum încolo într-un pas de 50 de puncte de bază faţă de 25 de puncte de bază ca până acum. La mijlocul anului nu este exclus să vedem un ROBOR de 5%, ceea ce ar corespunde unei dobânzi BNR de 4%. În funcţie de evoluţia războiului şi a inflaţiei, aceasta ar putea creşte chiar mai mult până la sfârşitul anului”,

arată Adrian Codîrlaşu, vicepereşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari şi al CFA România, citat de AFACERI.news.

ROBOR la 6 luni, la maximul ultimilor 9 ani

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat luni la 4,70%, pentru a patra zi la rând, potrivit datelor BNR. Nu același lucru s-a întâmplat cu indicele ROBOR la şase luni care a ajuns, luni, la cea mai ridicată valoare din ultimii nouă ani.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,84%, de la 4,82% cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 4,92% de la 4,90%, cât era în şedinţa anterioară.

scroll to top