Închide

Rocadă între frați | Schimbare în topul celor mai mari companii cu capital german din România

Avatar
Nemti

Sursa foto: Oktoberfest Haus.

Timp de citire: 3 minute

La fel ca în anii trecuți, topul companiilor cu capital german care operează pe piața din România este condus de jucători din sectorul de comerț. Anul trecut, după ce a devenit, în premieră, liderul pieței de retail alimentar din România, Lidl a urcat și în topul celor mai mari companii germane, după cifra de afaceri. Compania a raportat anul trecut afaceri de 12,86 miliarde lei, depășind la limită Kaufland, parte din același grup german, care conducea până acum detașat acest top. Lidl a realizat anul trecut un profit net de 756 milioane lei, cu un număr mediu de 8.779 de angajați, potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de publicația Economedia.

Kaufland a trecut pe locul doi în topul companiilor germane din România, după ce a raportat anul trecut afaceri de 12,83 miliarde lei, însă a rămas cea mai profitabilă companie germană din țara noastră, raportând un profit net de 970 milioane lei, la un număr mediu de 13.108 angajați.

Locul trei în clasament este ocupat de British American Tobacco (România) Trading SRL controlată de British American Tobacco (Hamburg International), care a raportat anul trecut afaceri de 11,3 miliarde lei, un profit net de 138 milioane lei și un număr mediu de 813 angajați.

În top se regăsește și o companie din sectorul auto, respectiv Star Assembly din Alba, care a realizat afaceri de 7,3 miliarde lei anul trecut, un profit net de 242 milioane lei și avea un număr mediu de 1.746 de angajați.

Grupul Rewe, prezent în România prin lanțul de magazine Penny, se regăsește pe locul 5, cu o cifră de afaceri de 4,7 miliarde lei, profit net de 85 milioane lei și 5.213 angajați.

Top 10 este completat de Bosch, Selgros, Autoliv, Hella și Schaeffler.

Prezența capitalului german în România, în cifre

Cele 4.530 de companii germane care au depus bilanțul pe anul trecut au raportat afaceri de peste 135,5 miliarde lei (27 miliarde euro) în 2020, potrivit informațiilor transmise de ONRC.

Principalul sector în care se remarcă investițiile germane după cifra de afaceri în 2020 este comerțul cu ridicata și cu amănuntul și repararea autovehiculelor și motocicletelor, o răsturnare de situație față de anii trecuți. Peste 1.900 de companii germane din acest sector din România cumulau afaceri de 64,9 miliarde lei.

Industria prelucrătoare, care a condus topul în anii trecuți, s-a situat acum abia pe locul doi, cu afaceri de 57,6 miliarde de lei realizate de 1.025 de companii.

În top trei sectoare se regăsesc informațiile și comunicațiile, cu afaceri de peste 3 miliarde lei, realizate de 528 de companii.

Profitul net al companiilor cu acționariat direct, majoritar german a fost de peste 6,5 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) anul trecut, în timp ce pierderea s-a ridicat la 1,09 miliarde lei.

Totodată, companiile controlate de investitorii germani au avut peste 201 mii de angajați în România, în 2020.

Capitala conduce topul firmelor cu acționariat german, din punct de vedere al cifrei de afaceri, cele 1.654 de companii înregistrate aici cumulând afaceri totale de 44 miliarde de lei, o treime din totalul afacerilor germane din România.

Brașovul este de asemenea un pol important al investițiilor germane, fiind prezente 501 companii cu afaceri totale de 15,3 miliarde lei.

Topul este completat de Prahova, unde 167 de companii au raportat afaceri de 13,5 miliarde lei. Astfel, aceste trei județe cumulează jumătate din afacerile germane din România.

La polul opus, în Vaslui și Teleorman se regăsesc doar 13, respectiv 11 companii cu acționariat majoritar german, ce cumulează afaceri de 1,2, respectiv 1,5 milioane lei.

scroll to top