Închide

UE va îndemna marii poluatori să își înăsprească angajamentele privind clima până la summitul COP27

Avatar
climate change, global warming, climate

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană va îndemna cele mai mari economii ale lumii să își îmbunătățească obiectivele de combatere a schimbărilor climatice înainte de summitul ONU din acest an privind clima și va avertiza că eforturile actuale ale statelor sunt insuficiente, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

În ciuda numeroaselor noi angajamente de reducere a emisiilor anunțate de țări la summitul COP26 de anul trecut, „acțiunea globală privind schimbările climatice rămâne insuficientă”, a spus UE într-un proiect al mandatului său de negocieri pentru summitul COP27 de la Sharm El Sheikh, Egipt, în noiembrie.

Proiectul, care se confruntă cu săptămâni de negocieri și s-ar putea schimba înainte ca țările UE să-l aprobe în octombrie, spunea că poluatorii trebuie să-și revizuiască țintele dacă lumea vrea să oprească încălzirea globală dincolo de 1,5 grade Celsius.

„[UE] solicită tuturor părților să prezinte obiective și politici ambițioase și îndeamnă în special economiile majore care nu au făcut acest lucru să revizuiască sau să consolideze obiectivele”, se arată în comunicat.

Aproape 200 de țări se vor reuni la COP27 după ceea ce a fost pentru mulți o vară devastată de secetă, valuri de căldură și alte extreme legate de climă.

Dar discuțiile cu privire la modul de reducere a emisiilor și de finanțare a acestor eforturi se confruntă cu contextul dur al unei crize energetice care epuizează bugetele de stat și determină unele țări să ardă mai mult cărbune.

UE este al treilea cel mai mare emițător din lume, după Statele Unite și China.

Beijingul a rezistat până acum apelurilor din partea Europei de a-și accelera planul de a atinge nivelul maxim al emisiilor până în 2030. China a oprit discuțiile privind clima cu Statele Unite în această lună, după vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Al patrulea cel mai mare emițător, India a aprobat luna aceasta un plan climatic mai ambițios – pentru a reduce intensitatea emisiilor din PIB-ul său cu 45% în acest deceniu față de nivelurile din 2005.

Statele Unite au aprobat luna aceasta un proiect de lege uriaș pentru a-și atinge obiectivul de a reduce la jumătate emisiile până în 2030, față de nivelurile din 2005.

Indonezia și Mexic, ambele țări din G20, sunt printre cei care explorează angajamente mai ambițioase. Șeful UE pentru politicile climatice, Frans Timmermans, și miniștrii climatului din țările G20 se vor întâlni săptămâna viitoare, la Bali, pentru a discuta eforturile lor.

Obiectivul climatic al UE din 27 de țări este de a-și reduce emisiile nete cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Progresul în negocierile UE cu privire la legile pentru atingerea acestui obiectiv, precum și propunerile recente de extindere mai rapidă a energiei regenerabile pentru a renunța la gazul rusesc, ar putea servi drept țintă consolidată a blocului înainte de COP27.

Europa se confruntă, de asemenea, cu o presiune crescută din partea țărilor vulnerabile care doresc ca COP27 să creeze un fond în care emitenții bogați să plătească pentru daunele și pierderile ireversibile pe care schimbările climatice le-a provocat țărilor sărace.

UE și Statele Unite au rezistat de mult timp acestor apeluri. Proiectul de document spunea că UE sprijină discuțiile privind „aranjamentele de finanțare” pentru a aborda pierderile legate de climă, dar nu a susținut un nou fond.

scroll to top