Închide

Românii nu sunt interesați mașinile colorate țipător. Ce spune culoarea mașinii despre posesorul ei?

Avatar
Parking lot of a car dealership from birds eye view

Fotografie de Joshua Santos pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Când vine vorba despre culoarea mașinilor lor, șoferii au preferințe variate adesea influențate de gusturile personale și de factori culturali. Un studiu realizat de compania de date auto carVertical a analizat culorile preferate de șoferii români, arătând că românii preferă culorile mai conservatoare și nu sunt foarte interesați de vehiculele strălucitoare, în culori vii.

Astfel, în România, 28,2% dintre toate mașinile verificate pe platforma carVertical au fost gri, 18,6% – albe și 21,9% – negre.

Acest lucru se reflectă și în tendințele altor țări unde tot vehiculele cu culori conservatoare sunt cele mai populare. Culorile gri, negru și alb sunt mai practice, mai ușor de întreținut și nu necesită prea multă atenție, lucru important pentru orice proprietar de mașină.

În anul 2000 ponderea mașinilor gri în România era de 29,7%, ceea ce înseamnă că s-a înregistrat o scădere ușoară în ultimele două decenii. Popularitatea culorii negre a crescut de la 26,1% în 2000 la 29,4% în 2010, iar apoi a scăzut la 23,6% în 2020.

Mulți șoferi evită culorile strălucitoare deoarece acestea se pot estompa de-a lungul anilor, ducând la devalorizarea mașinii. De aceea, este important ca posesorii de mașini să le țină la umbră, pentru a preveni decolorarea vopselei.

”Nuanțele conservatoare sunt puternic reprezentate de multă vreme. Albul, argintiul, griul și negrul sunt populare în întreaga lume. Vehiculele albastre se dovedesc totuși a fi o alegere populară în 2023, în timp ce restul culorilor sunt copleșite de alternativele conservatoare”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicare al carVertical.

Producătorii oferă acum mai puține variante de culori cumpărătorilor de mașini

Culorile vii nu dețin o pondere semnificativă pe piața mașinilor rulate din România: mașinile de culoare galbenă reprezintă doar 1,9% dintre toate vehiculele verificate pe carVertical și cele roșii, 6,1%.

Mașinile albastre sunt cele mai apreciate dintre toate vehiculele vopsite în culori în afara celor conservatoare – 14%.

Galbenul nu a fost niciodată o alegere populară: în anul 2000 doar 0,9% dintre mașini erau galbene, 1,3% în 2010 și 1,1% în 2020.

Roșul a avut o pondere de 8,1% în 2000, 4,6% în 2010 și 6,1% în 2020.

Albastrul a înregistrat o serie de fluctuații de-a lungul anilor: 19,8% în 2000, 9,5% în 2010 și 12,4% în 2020.

”Producătorii oferă acum mai puține variante de culoare cumpărătorilor de mașini. Existau mai multe vehicule colorate în urmă cu câteva decenii, dar acum paletele s-au schimbat semnificativ deoarece majoritatea șoferilor nu doresc să iasă în evidență și aleg vehicule în culori mai conservatoare. Mai mult, unii șoferi cred că procesul de vânzare al unei mașini care este, de exemplu, roșie sau galbenă va dura mult mai mult decât vânzarea aceluiași vehicul dacă ar fi fost vopsit în negru sau argintiu”, explică Buzelis.

scroll to top