Închide

Românii vor să economisească, dar scăderea consumului ar putea afecta și mai mult economia

Avatar
Teancuri De Lei

Foto: presamil.ro

Timp de citire: < 1 minut

După ce începutul pandemiei i-a prins pe mulţi cu buzunarele goale, românii şi-au propus să schimbe acest lucru în 2021. Aceștia se gândesc să pună bani deoparte pentru zile negre, potrivit Știrilor TVR.

Intenţia este bună, spun economiştii, doar că momentul nu e tocmai potrivit. Dacă românii pun frână consumului, multe afaceri, şi aşa afectate de criza sanitară, ar putea pune lacătul pe uşă.

Primul an de criză sanitară a însemnat bani economisiți la bugetul familiei pentru peste o treime dintre români, arată cel mai recent studiu IRSOP. Obiceiul s-ar putea păstra și anul acesta.

46% dintre români spun că au de gând să pună bani deoparte, iar aproape două treimi dintre ei se așteaptă ca viața să fie tot mai scumpă anul acesta, în timp ce acum cei mai mulți bani se duc pe facturi și pe mâncare. Doar 2 din 10 dintre români sunt optimiști că vor cheltui mai puțin anul acesta.

Specialiștii avertizează însă că economisirea nu se face în timpul unei crizei. Scăderea consumului ar putea afecta și mai mult economia, și așa pusă la încercare în ultimul an.

Studiul IRSOP arată că, anul acesta, aproape 4 din 10 români se gândesc să-și facă vacanța și tot atâția se gândesc să-și renoveze casa. Doar 8% au în plan să-și cumpere o locuință sau o mașină.

Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 810 persoane intervievate telefonic, cu o marjă de eroare de +/- 3,5%.

scroll to top