Închide

Unde dai și unde crapă? | Prostiile lui Liz Truss au dat avânt whisky-ului scoțian super-premium

Avatar
My dad and I like whisky. So we drank a Lagavulin 16 year old whisky which has great peted taste.

Fotografie de Dylan de Jonge pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Valoarea whisky-urilor scoțiene rare a crescut cu mai mult de o cincime în acest an, în condițiile în care investitorii au căutat diverse variante de active corporale stabile într-un context extrem de volatil pe piețele financiare, potrivit ziarului financiar britanic Financial Times, citat de Bloomberg.

În termeni de volume, vânzările de scotch au crescut cu aproape un sfert, potrivit datelor cuprinse într-un raport al băncii scoțiane de investiții Noble & Co. Creșterea vânzărilor la licitațiile de profil a fost determinată în principal de variantele de scotch cu prețuri cuprinse între 100 și 1.000 de lire sterline, categorie care a întregistrat o creștere de 40% în valoare și de 30% în volume, pe parcursul primelor trei trimestre ale acestui an.

Raportul a fost realizat în colaborare cu compania de analiză a datelor Brainnwave și a luat în calcul peste jumătate de milion de tranzacții realizate la licitații în ultimul deceniu.

Piețele extrem de agitate au impulsionat cererea de whisky-uri rare ca investiții alternative, potrivit raportului celor de la Noble, citat de Financial Times.

Una dintre companiile care au profitat cel mai mult a fost firma de investiții Elite Wine & Whisky, specializată în active corporale de tipul vinurilor și whisky-urilor de colecție.

Elite Wine & Whisky a observat o creștere puternică a cererii după eșecul major înregistrat de cabinetul condus de Liz Truss, în luna septembrie, cu propunerea sa de reformare a bugetului Marii Britanii, eveniment care a stârnit o adevărată furtună pe piețele financiare britanice. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 70% în acest an, până la 17 milioane de lire sterline.

Scotch-ul a reprezentat trei sferturi din exporturile scoțiane de alimente și băuturi în 2021 și peste o cincime din toate exporturile de alimente și băuturi ale Marii Britanii, potrivit datelor Asociației Scoțiene de Whisky, citate de Financial Times.

scroll to top