Închide

Rusia propune interzicerea utilizării și minării criptomonedelor pe teritoriul său

Avatar
bitcoin, crypto-currency, currency

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Banca Centrală a Rusiei a propus joi, 20 ianuarie, interzicerea utilizării și minării de criptomonede pe teritoriul Rusiei, invocând amenințări la adresa stabilității financiare, a bunăstării cetățenilor și a suveranității politicii sale monetare, potrivit Euractiv.

Mișcarea este cea mai recentă dintr-o represiune globală împotriva criptomonedelor, deoarece guvernele din Asia până în Statele Unite se tem că monedele digitale operate privat și foarte volatile le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare și monetare.

Rusia a argumentat de ani de zile împotriva criptomonedelor, spunând că acestea ar putea fi folosite în spălarea banilor sau pentru finanțarea terorismului. În cele din urmă, le-a dat statut legal în 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plată.

Într-un raport publicat joi, banca centrală a spus că cererea speculativă a determinat în primul rând creșterea rapidă a criptomonedelor și că acestea au caracteristici de piramidă financiară, avertizând asupra potențialelor bule de pe piață, amenințând stabilitatea financiară și cetățenii.

Banca a propus să împiedice instituțiile financiare să efectueze orice operațiuni cu criptomonede și ar trebui dezvoltate mecanisme pentru a bloca tranzacțiile care vizează cumpărarea sau vânzarea criptomonedelor pentru monede fiat.

Interdicția propusă include schimburile crypto. Bursa de criptomonede Binance a declarat pentru Reuters că s-a angajat să colaboreze cu autoritățile de reglementare și speră că publicarea raportului va genera un dialog cu banca centrală privind protejarea intereselor utilizatorilor ruși de criptomonede.

Nu sunt avute în vedere restricții privind deținerea de criptomonede, a declarat Elizaveta Danilova, șeful departamentului de stabilitate financiară al băncii centrale.

Utilizatori activi de criptomonede, rușii au un volum anual de tranzacții de aproximativ 5 miliarde de dolari, a spus banca.

Banca centrală a declarat că va colabora cu autoritățile de reglementare din țările în care sunt înregistrate schimburi de criptomonede pentru a colecta informații despre operațiunile clienților ruși. Acesta a subliniat măsurile luate în alte țări, cum ar fi China, pentru a reduce activitatea criptomonedelor.

În septembrie, China și-a intensificat represiunea împotriva criptomonedelor cu o interdicție generală a tuturor tranzacțiilor crypto și a minării, lovind bitcoin și alte monede majore și presând asupra stocurilor legate de crypto și blockchain.

„Deocamdată nu există planuri de a interzice criptomonedele, similar cu experiența Chinei”, a spus Danilova. „Abordarea pe care am propus-o va fi suficientă.”

Joseph Edwards, șeful strategiei financiare la firma cripto Solrise Group, a minimizat semnificația raportului, spunând că nimeni din afara Rusiei nu-și va ”pierde somnul”.

„Moscova, la fel ca Beijing, își ”bate mereu sabia” în privința „interdicțiilor crypto”, dar Rusia nu a fost niciodată un pilon al vreunei fațete a industriei, așa cum a fost China uneori”, a spus el.

Rusia este al treilea cel mai mare jucător din lume în minerit de bitcoin, după Statele Unite și Kazahstan, deși acesta din urmă ar putea vedea un exod de mineri din cauza temerilor de înăsprire a reglementărilor în urma tulburărilor de la începutul acestei luni.

Banca Rusiei a spus că minarea crypto a creat probleme pentru consumul de energie. Bitcoin și alte criptomonede sunt „exploatate” de computere puternice care concurează cu altele conectate la o rețea globală pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe. Procesul consumă energie electrică și este adesea alimentat de combustibili fosili.

„Cea mai bună soluție este interzicerea exploatării criptomonedelor în Rusia”, a spus banca.

În august, Rusia a reprezentat 11,2% din „hashrate”-ul global – jargon crypto pentru cantitatea de putere de calcul utilizată de computerele conectate la rețeaua bitcoin.

BitRiver, cu sediul la Moscova, care operează centre de date în Siberia, care găzduiește mineri de bitcoin, a declarat că nu consideră probabilă o interdicție completă a crypto-ului, așteptându-se să se dezvolte o poziție echilibrată odată ce diferite ministere au discutat propunerile.

Banca Centrală, care intenționează să-și emită propria rublă digitală, a declarat că criptoactivele care devin larg răspândite ar limita suveranitatea politicii monetare, fiind necesare rate ale dobânzilor mai mari pentru a limita inflația.

scroll to top