Rușii spun “ZAMEŠTIM”! Ce înseamnă, cine e pro și cine e contra invaziei din Ucraina?

, ,
Autor:    -  
Zamestin
Foto: Twitter BBC

Timp de citire: 10 minute
Siemens, McDonald’s, Starbucks, M&S sau Wella Company sunt doar câteva din companiile care și-au anunțat în mai plecarea din Rusia din cauza războiului din Ucraina. Unii dintre cei care se retrag lucrează în Rusia încă de la începutul anilor ’90, din perioada sovietică sau chiar din perioada prerevoluționară a Imperiului Rus.

Deciziile lor de a pleca, în ciuda istoriei de zeci de ani de operațiuni în Rusia, evidențiază un aspect pe care multe alte companii încă refuză să îl accepte: longevitatea relațiilor cu Rusia nu este un motiv suficient de bun pentru a continua să opereze acolo, ignorând toate crimele sale de război din Ucraina.

O istorie îndelungată de activitate pe piața rusă este un lucru cu care multinaționalele obișnuiau să se laude și pe care își construiau brandurile. Longevitatea relațiilor cu această țară era considerată un fundament pentru loialitatea clienților ruși.

„Cu cât mai mult timp, cu atât mai bine, credeau ei. Dar oare este așa?”, se întreabă jurnaliștii de la Pravda, care fac o analiză în acest sens, pe care o redăm mai jos.

Iată ce scrie Olena Sniezhko, lider al informațiilor economice și de afaceri la We Are Ukraine, fost director adjunct al Departamentului de Comunicații la Banca Națională a Ucrainei.

Multe companii preferă să nu acorde atenție atrocităților comise de ruși în Ucraina, folosind istoria lor îndelungată în Rusia ca una dintre scuze și angajându-se pur și simplu în autoamăgire. Ultimele luni au dovedit că rușii sunt dornici să înlocuiască bunurile și serviciile occidentale cu cele locale.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, la Sankt Petersburg, a apărut o instalație alcătuită dintr-un singur cuvânt: “ZAMESTIM” (“Vom înlocui”). Fiecare literă reprezintă prima literă a unui brand internațional care și-a suspendat operațiunile în Rusia. Z vine de la Zara. A este de la Adidas. M înseamnă McDonald’s…

Logo-urile companiilor lor sunt, de asemenea, prezentate. Cele mai multe dintre aceste mărci se numărau printre mărcile preferate ale rușilor, dar campania ZAMESTIM arată că nu există o loialitate adevărată în inimile rușilor. Acesta este doar un motiv suficient de bun pentru a ieși din Rusia, fără a mai menționa cazurile tot mai numeroase de naționalizare și disprețul rușilor față de drepturi de proprietate intelectuală precum mărcile.

Iată cinci mari multinaționale cu o istorie de zeci de ani de operațiuni în Rusia care împărtășesc această opinie și acționează în consecință, retrăgându-se complet.

Siemens

Gigantul industrial german Siemens părăsește Rusia după aproape 170 de ani de la primul contact al companiei în Rusia (pe atunci Imperiul Rus). În 1853, guvernul rus a acordat companiei “Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske” un contract pentru construirea rețelei de telegraf de stat rusești, cu o lungime totală de aproximativ 9.000 de kilometri.

Pentru a se ocupa de acest proiect, compania a deschis un birou de construcții la Sankt Petersburg. De atunci și timp de zeci de ani, Rusia a fost a doua cea mai mare piață pentru compania de atunci cu sediul la Berlin, iar Siemens & Halske a construit acolo o fabrică care s-a extins în domeniul iluminatului electric și al transportului de energie. Pentru serviciile aduse industriei rusești, Karl Siemens a primit chiar și titlul nobiliar.

În ciuda întregului succes în Rusia, în 1916, a fost lansat procesul de naționalizare a tuturor întreprinderilor Siemens & Halske, mai întâi de către un țar, apoi de către comisarii sovietici. Aceasta a fost o lecție de învățat, dar încă din anii 1920, compania a stabilit noi contacte de afaceri cu autoritățile sovietice și, de atunci, a furnizat diverse echipamente către URSS și, odată cu prăbușirea acesteia, către Rusia.

Cu toate acestea, având în vedere lecțiile trecutului, Siemens nu a pariat mult pe Rusia. În prezent, această piață contribuie doar cu aproximativ 1% din veniturile anuale ale companiei. Cea mai mare parte a afacerilor sale de acolo implică lucrări de service pentru trenurile de mare viteză și se bazează pe fabricile locale ale companiei.

La începutul războiului Rusiei în Ucraina în 2022, Siemens a pus în așteptare toate afacerile noi și livrările internaționale în Rusia și Belarus. La 12 mai 2022, lovit de sancțiuni, gigantul german de producție a declarat că va ieși complet de pe piața rusă.

Société Générale

Société Générale a venit în Rusia la începutul secolului al XX-lea. În 1901, grupul a deschis o filială în Sankt Petersburg, Severnyy Bank. Nouă ani mai târziu, aceasta a fost transformată în Russian-Asian Bank.

Prin intermediul filialei sale, grupul bancar francez a finanțat construcția primelor linii de tramvai urbane din Sankt Petersburg și a investit în mod activ în diverse întreprinderi rusești legate de domeniul feroviar.

Dar în 1917, grupul a trebuit să își suspende activitățile în Rusia. Acesta a revenit în URSS în 1973, deschizând o reprezentanță la Moscova. Ulterior, a înființat o filială, Bank Société Générale Vostok, care a devenit una dintre primele bănci străine din Federația Rusă după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Războiul Rusiei în Ucraina a făcut ca grupul bancar francez să își reconsidere prezența de zeci de ani în Rusia. La 18 mai 2022, Societe Generale a finalizat vânzarea către Interros Capital a Rosbank, care a apărut în urma asocierii dintre Rosbank și Société Générale Vostok, și a filialelor de asigurări rusești ale grupului. Este a doua ieșire din istoria Société Générale în Rusia.

Societe Generale Rusia

Foto: Pravda

Dr. Oetker

Pentru prima dată, producătorul german de alimente Dr. Oetker a început să își vândă produsele în Rusia la începutul secolului XX. Dar prima întreprindere a lui Dr. Oetker a apărut în Rusia abia în 1993 – o societate mixtă pentru a produce batoane de muesli. De atunci, furnizează rușilor pizza congelată, ingrediente și amestecuri pentru coacere, deserturi instant și seturi de condimente pentru conserve de casă.

În ultimii 19 ani, compania a deținut, de asemenea, o fabrică în Belgorod, care producea drojdie și praf de copt pentru aluat. Potrivit ediției germane a publicației Handelsblatt, Dr. Oetker a fost primul producător care a părăsit complet Rusia. La 8 aprilie 2022, producătorul de alimente a anunțat că își vinde fabrica din Belgorod conducerii sale rusești și că iese complet de pe piața rusă.

Adidas

Adidas a fost întotdeauna unul dintre cele mai iubite branduri pentru ruși, care au făcut cunoștință cu hainele sale sportive în 1980, când URSS a găzduit Jocurile Olimpice de vară de la Moscova.

Evenimentul a avut loc după ce Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul, iar pe atunci Adidas a fost singura companie occidentală care nu a boicotat Jocurile Olimpice și și-a îndeplinit toate obligațiile de sponsor oficial al jocurilor. Compania a furnizat întreaga echipă olimpică sovietică cu îmbrăcăminte sportivă.

Încălțămintea sovietică Adidas a fost produsă în Rusia începând cu 1979. Ulterior, liniile de producție au fost lansate și la Tbilisi, Erevan și Kiev. Primul și singurul model Adidas produs în URSS în acei ani a fost reprezentat de adidași de culoare albastru închis, cu trei dungi albe și o talpă de cauciuc gălbuie. Chiar dacă în Occident acest model a devenit rapid învechit, în URSS nu a avut o “dată de expirare” și a devenit emblematic pentru multe generații.

În 2022, însă, Adidas a reacționat la invazia Rusiei într-o altă țară într-un mod mult mai decisiv. În doar puțin mai mult de o săptămână de la începutul războiului din Ucraina, compania germană de îmbrăcăminte sportivă și-a suspendat parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal.

Pe 9 martie 2022, Adidas a încetat să mai accepte comenzi prin intermediul aplicației și al magazinului online, iar pe 14 martie a închis toate magazinele sale de retail din Rusia.

“În calitate de companie, condamnăm ferm orice formă de violență și suntem solidari cu cei care fac apel la pace”, a declarat atunci o purtătoare de cuvânt a Adidas. Adidas și-a suspendat operațiunile din Rusia nu definitiv, ci “până la noi ordine”.

Adidas Rusia

Foto: Pravda

McDonald’s

La două luni după ce și-a închis temporar cele 850 de restaurante din Rusia, McDonald’s a anunțat în sfârșit că se retrage complet din Rusia. Vestea despre retragerea McDonald’s a marcat sfârșitul unei ere, la fel cum, în urmă cu 32 de ani, sosirea sa în Rusia a marcat apropiata prăbușire a Uniunii Sovietice.

Magnitudinea ambelor evenimente este greu de subestimat. La 31 ianuarie 1990, McDonald’s a servit un număr record de 30.000 de clienți într-o singură zi de deschidere a primului său restaurant. La 13 martie 2022, ultima zi înainte ca 850 de restaurante McDonald’s din Rusia să se închidă (temporar, după cum se spunea în martie, definitiv, după cum s-a dovedit în mai), mii de ruși au stat la cozi nu atât de lungi, dar totuși șocant de mari, pentru a lua o îmbucătură de adio.

Ca parte a recentei decizii de retragere a McDonald’s, compania urmărește vânzarea întregului său portofoliu de restaurante McDonald’s din Rusia către un cumpărător local.

Compania intenționează să inițieze procesul de “de-arhitecturare” a acestor restaurante, ceea ce presupune să nu mai folosească numele, sigla, marca și meniul McDonald’s. “Avem o istorie îndelungată de stabilire a unor rădăcini profunde, locale, oriunde strălucesc Archiile”, a declarat președintele și directorul general al McDonald’s, Chris Kempczinski.

“Cu toate acestea, avem un angajament față de comunitatea noastră globală și trebuie să rămânem fermi în valorile noastre. Iar angajamentul nostru față de valorile noastre înseamnă că nu mai putem păstra Arcașii strălucind acolo.”

Dar iată și cinci companii care continuă să ignore războiul din Ucraina, folosind diferite scuze, inclusiv istoria lor îndelungată de a lucra în Rusia.

Nestlé

Nestlé, cel mai mare producător de alimente din lume, și-a furnizat produsele în Rusia încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1871, Henri Nestle a semnat un contract exclusiv cu negustorul din Sankt Petersburg Alexander Wenzel pentru furnizarea de produse către Imperiul Rus.

În perioada post-sovietică, compania s-a întors în Rusia. În aprilie 1995, Nestlé a deschis un birou de reprezentare la Moscova. De asemenea, în prezent, compania are șase fabrici în șase regiuni diferite din Rusia și, de asemenea, construiește încă una în regiunea Novosibirsk.

Fabrica sa din regiunea Krasnodar a produs cafea instant Nescafe, cea din regiunea Kaluga – alimente pentru copii, cea din regiunea Perm – Nesquik și alte cereale. În total, Rusia a generat anul trecut aproximativ 2% din veniturile totale ale companiei.

Când Rusia a lansat invazia în Ucraina, Nestlé a oprit mai întâi publicitatea și investițiile de capital, apoi a oprit livrările de produse neesențiale, precum capsulele de cafea Nespresso și apa San Pellegrino. La 23 martie 2022, compania a anunțat că își suspendă cea mai mare parte a producției în Rusia. Aceasta a precizat că oprește vânzarea unor mărci precum KitKat și Nesquik.

Cu toate acestea, producătorul elvețian de alimente continuă să furnizeze alte produse. “Pe măsură ce războiul face ravagii în Ucraina, activitățile noastre din Rusia se vor concentra pe furnizarea de alimente esențiale, cum ar fi alimentele pentru sugari și nutriția medicală/spitalicească – nu pe obținerea de profit”, a precizat Nestlé în declarație, fără a intra în detalii despre ce înțelege prin “esențial”. Prin urmare, compania continuă să plătească impozite în Rusia, dacă nu unul legat de profit, atunci unul legat de salarii.

Philips

Istoria Philips în Rusia a început în 1898, când Anton Philips, unul dintre frații fondatori ai companiei, a semnat un contract pentru furnizarea a 50.000 de becuri pentru Palatul de Iarnă (astăzi Muzeul Ermitaj de Stat; la acea vreme – reședința principală a țarului rus).

În 1914, Philips a deschis primul birou rusesc în Sankt Petersburg. În prezent, sediul regional al companiei se află la Moscova și operează pe piețe precum iluminatul, anumite segmente din domeniul sănătății și produsele de consum.

În special, de la mijlocul anilor 1990, Philips a dezvoltat producția de echipamente medicale în Rusia. În ultimii cinci ani, Philips, împreună cu Rentgenprom, a produs sisteme cu ultrasunete și scanere CT în regiunea Moscovei. De asemenea, Philips are o unitate de cercetare și dezvoltare cu sediul în Centrul de inovare Skolkovo.

În prezent, Philips refuză să iasă din Rusia. “Rusia însăși nu are o industrie pentru fabricarea de echipamente medicale. Dispozitivele pe care le furnizăm servesc, printre altele, pentru îngrijirea în cazul bolilor cardiovasculare și pentru diagnosticarea cancerului. Prin urmare, din motive umanitare, vom continua să furnizăm aceste echipamente”, a anunțat un purtător de cuvânt al Philips în martie 2022.

Cu toate acestea, nu doar dispozitivele medicale sunt în continuare disponibile în magazinul online rusesc al Philips. Acolo, rușii încă mai pot cumpăra un bec de iluminat, un uscător de păr sau un televizor.

Philips Rusia

Foto: Pravda

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank International (RBI) este prezentă pe piața rusă din 1989, când Raiffeisen Zentralbank din Austria, “compania-mamă” a RBI, și-a deschis o reprezentanță la Moscova.

Apoi, în perioada post-sovietică, RBI a revenit în Rusia, deschizându-și primul birou la Moscova. Grupul bancar austriac este una dintre băncile europene cele mai expuse la Rusia. Acesta se bazează foarte mult pe Rusia, deoarece a contribuit cu aproape o treime la profitul net al grupului în 2021.

Deși, de la începutul războiului din Ucraina, majoritatea rivalilor săi străini, inclusiv Barclays, Rabobank și Santander, s-au retras din Rusia, până acum RBI a rămas angajat să facă afaceri ca de obicei în Rusia.

“Băncile internaționale care au urmărit o strategie de “hai să intrăm și în Rusia, pentru că pare o piață interesantă”, dar care nu au crezut niciodată pe deplin în dezvoltarea pe termen lung a acestei piețe – sunt primele care se retrag”, a declarat Herbert Stepic, directorul general al RBI, în aprilie 2022. “Este foarte simplu, grâul se separă de neghină…Ori te angajezi complet în Rusia, ori nu te angajezi deloc.”

Cu toate acestea, potențiala ieșire ar putea fi în cele din urmă pe masă pentru creditorul austriac. Potrivit prezentării pentru investitori RBI făcută la începutul lunii mai, grupul bancar evaluează toate opțiunile strategice pentru viitorul unității sale Raiffeisenbank Russia, “până la și inclusiv o ieșire atent gestionată”.

Yves Rocher

Yves Rocher, companie franceză de îngrijire a pielii, produse cosmetice și parfumuri, a fost fondată în 1965, dar a ajuns în Rusia abia după prăbușirea URSS.

Primul butic și salon și-a deschis porțile la Moscova la 17 august 1991, într-o perioadă de penurie de bunuri și rafturi goale în magazinele de pretutindeni. Coada a umplut cele mai apropiate străzi, iar sala de comerț nu a putut găzdui toți vizitatorii. S-a extins rapid, iar în prezent a devenit cel mai mare lanț de parfumerie și produse cosmetice monomarcă din țară, cu 430 de buticuri în peste 170 de orașe.

Deși condamnă public războiul, oferă asistență financiară angajaților săi ucraineni și donații pentru a sprijini Ucraina, Yves Rocher refuză să se retragă din Rusia, principalul argument fiind istoria sa îndelungată în Rusia:

“În ceea ce privește activitatea noastră comercială din Rusia, această situație ne întristează în mod deosebit, deoarece avem o istorie semnificativă în această țară în care suntem prezenți de peste 30 de ani. Pentru moment am decis să ne menținem activitatea în Rusia”.

Procter & Gamble Co

Producătorul american de produse de uz casnic Procter & Gamble Co a devenit una dintre primele companii internaționale care au intrat pe piața rusă după căderea Cortinei de Fier. Reprezentanța oficială a P&G a fost deschisă la Moscova în 1991, iar câteva luni mai târziu, a fost înființată societatea mixtă Procter & Gamble USSR.

Pentru a-și lansa propria producție în Rusia, P&G a cumpărat ulterior o fabrică în Novomoskovsk, regiunea Tula. Aceasta din urmă este încă cea mai mare fabrică a sa din țară. Aceasta produce detergenți sintetici, inclusiv detergenții praf de spălat Tide și Ariel, produsele de curățare Mr. Proper, detergentul Comet, precum și Pampers. De asemenea, compania deține P&G Gillette în Sankt Petersburg. Pe piața rusă de vânzare cu amănuntul, compania este reprezentată de 70 de mărci, printre care Gillette, Always, Pampers, Fairy, Ariel, Head & Shoulders, Oral-B și altele.

Ca răspuns la războiul rusesc din Ucraina, în martie 2022, P&G a încetat toate activitățile de publicitate și noile investiții de capital în Rusia și și-a redus portofoliul pentru a se concentra pe articole de igienă de bază, sănătate și îngrijire personală. Pentru o companie care produce în principal articole de uz casnic și produse de igienă și îngrijire personală, aceasta nu implică o reducere semnificativă a dimensiunii. Se pare că invazia Rusiei în Ucraina nu este un motiv suficient de bun pentru ca P&G să se retragă din Rusia.

La 20 aprilie, compania a declarat într-un document de înregistrare a valorilor mobiliare că s-ar putea să nu poată rămâne în afaceri în Rusia din cauza sancțiunilor, a restricțiilor impuse instituțiilor financiare, a provocărilor legate de aprovizionare și a controalelor monetare. Indiferent de motivul pentru potențiala ieșire, compania este încă acolo – operează, vinde, plătește taxe.

Despre afacerile familiei franceze Mulliez și refuzul lor de a părăsi Rusia, puteți citi mai multe AICI, într-o analiză AFACERI.news.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!