”Să se ducă dracului!” | Minionul lui Putin, nervos pe companiile care nu vor să revină în Rusia

, , ,
Autor:    -  
lada, penny, retro car, vintage car, car wallpapers, auto classic, car, soviet union, ussr, headlight, fret, lada 1200
Fotografie de Vika_Glitter pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Autoritățile din Rusia nu au primit până acum nicio cerere oficială din partea companiilor occidentale prin care acestea să își exprime intenția de a reveni pe piața din Rusia, după ce au părăsit-o în urma invadării Ucrainei de către Rusia și după impunerea de sancțiuni împotriva țării agresoare, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, pentru agenția de presă rusă TASS, citată de portalul independent The Moscow Times. Mai mult, un sondaj printre șefii unora dintre aceste companii pare să arate că nici în viitor perspectiva reîntoarcerii în Rusia nu este tocmai atrăgătoare.

”Nimeni nu a aplicat încă oficial. Testează doar apele, în mod informal, dar așteaptă aprobarea de la șefii lor”,

a declarat Medvedev.

Acesta a ținut să menționeze că nu Rusia a fost cea care a trimis acasă companiile străine, ci acestea au plecat singure ”sub presiunea guvernelor lor”, ”din frică” și ”din solidaritate cu neo-naziștii”.

Prin urmare, dacă până la urmă nu vor să se întoarcă, atunci

”… să se ducă dracului, nu-i nicio pagubă!”

Pentru cei care vor să revină pe piața rusească, Medvedev are un alt mesaj, avertizându-i că ”nu le va fi ușor” și că ”vom avea o conversație separată cu ei.”

Medvedev a asigurat că multe nișe care au fost eliberate după începutul războiului de plecarea companiilor occidentale sunt acum ocupate de companii autohtone.

În acest sens, el consideră că ”într-o serie de cazuri, ridicarea sancțiunilor nu va fi deloc benefică” pentru producătorii autohtoni, iar guvernul ar trebui să se gândească la acest lucru.

Zilele trecute, președintele Vladimir Putin a declarat că firmele străine care ”au vândut afaceri pe care le aveau în Rusia la un preț redus, lăsându-le, de fapt, în plata Domnului”, nu vor putea să cumpere activele înapoi ”pentru aceeași sumă modestă de bani”.

”Dacă nișele companiilor occidentale sunt deja ocupate de afaceri rusești, atunci… trenul a plecat deja. Nu vor exista privilegii sau tratamente preferințiale pentru cei care se întorc”,

a spus Putin.

De asemenea, el a cerut guvernului să monitorizeze situația și să urmărească posibilele tranzacții.

Dezinteres de ambele părți

Până acum niciuna dintre companiile străine nu și-a exprimat intenția de a reveni în Rusia, în ciuda intensificării contactelor dintre Moscova și Washington cu privire la Ucraina.

Nu au existat cereri nici măcar de la acei investitori care și-au păstrat dreptul de a răscumpăra activele, a admis și vicepremierul Denis Manturov.

La rândul său, Ministerul Finanțelor de la Moscova a transmis că firmele care provin din țări ”neprietenoase” se vor putea întoarce numai după ce vor primi permisiunea unei comisii guvernamentale special constituite în acest sens.

Și ministrul Dezvoltării Economice, Maxim Reșetnikov, a menționat că astfel de companii se vor putea întoarce pe piața rusească doar dacă vor investi sume semnificative, își vor localiza producția și vor realiza transferuri de tehnologie.

Dintre cele câteva zeci de companii occidentale chestionate de publicația The Bell, o publicație online independentă din Rusia, nici una nu a dat un răspuns pozitiv la întrebarea despre planurile de întoarcere în Rusia.

Printre cei care cu siguranță nu intenționează să facă acest lucru se numără: producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres (care și-a localizat producția la Oradea, după izbucnirea războiului din Ucraina), distribuitorul de produse electronice ELKO Group din Letonia, holdingul de telecomunicații VEON, cu sediul la Dubai, gigantul industriei chimice Henkel (Germania), holdingul olandez Ingka, care operează magazinele IKEA, precum și producătorul auto japonez Nissan, retailerul de articole sportive Decathlon (Franța) și compania germană de petrol și gaze Wintershall.

În ciuda ameliorării relațiilor dintre SUA și Rusia, nici companiile americane, care s-au implicat în principal în industria extractivă a resurselor energetice din Rusia, nu au niciun gând să se întoarcă.

”Au fost enorm de mulți cei care au pierdut sume mare de bani acolo”,

a declarat fondatorul companiei Continental Resources, magnatul Harold Hamm, unul dintre cei mai importanți sponsori ai Partidului Republican, inclusiv în timpul campaniei lui Donald Trump, de anul trecut.

”Rusia este o economie în colaps, cu o infrastructură în plină prăbușire și cu lacune incredibile pe tot parcursul lanțurilor de aprovizionare. Este o țară periculoasă, nesigură și nedemnă de încredere pentru cei care vor să facă afaceri”,

sunt de părere și cercetătorii de la Yale School of Management, Jeffrey Sonnenfeld și Stephen Tayan, care se ocupă de o bază de date a companiilor străine care au părăsit Rusia și studiază procesul de de-localizare a acestora.

Ei consideră că disprețul liderilor de afaceri americani pentru mediul de afaceri din Rusia se explică prin faptul că

”Putin este, în esență, un dictator în care nu poți să ai încredere, pentru că ar putea, pur și simplu, să îți naționalizeze bunurile în orice moment, după bunul lui plac.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!