Închide

Satul Champagne din Elveția nu are voie să-și folosească numele pe eticheta vinurilor sale

Avatar
27champagne Span 600

Sursă foto: Getty Images via The New York Times

Timp de citire: < 1 minut

După ani de lupte, justiția elvețiană a decis că micul sat Champagne din cantonul Vaud nu are voie să folosească denumirea champagne pentru vinurile sale, anunță agenția de presă ATS, citată de Le Figaro, potrivit Economedia.

Satul, care are 28 de hectare de podgorie în apropiere de lacul Neuchâtel (vestul Elveției), obținuse în 13 ianuarie, în fața Consiliului de stat al cantonului, dreptul de a folosi acest cuvânt pe eticheta vinurilor sale.

Consiliul de stat apreciase că nu există un risc ca publicul să creadă că vinul alb produs aici și etichetat ‘Commune de Champagne’ și ‘Vin Suisse’ să fie confundat cu celebrul vin produs în regiunea viticolă Champagne din Franța.

Dar puternicul comitet interprofesional al vinurilor de Champagne, care apără interesele producătorilor francezi din regiune (peste 34.000 de hectare de vii) a atacat decizia consiliului de stat. Într-o hotărâre din 1 aprilie, curtea constituțională din cantonul Vaud a dat dreptate francezilor, apreciind că decizia este contrară acordurilor bilaterale dintre Elveția și UE.

Acordul bilateral legat de comerțul cu produse agricole acordă o

„protecție exclusivă denumirii franceze ‘champagne”,

reamintește curtea constituțională.

scroll to top