Închide

Scădere-record a PIB-ului Marii Britanii în martie, deși criza pandemică era abia la început

Avatar
london, brexit, big ben

Fotografie de LNLNLN pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Economia Marii Britanii a scăzut cu 5,8% în martie, pe măsură ce criza Covid-19 era în dezvoltare, iar Guvernul începea să restrângă o mare parte a activităților economice, conform datelor oficiale, care avertizează că un impact și mai mare este așteptat în aprilie, potrivit Reuters.

Scăderea lunară a Produsului Intern Brut a fost resimțită în aproape toate sectoarele – de la restaurantele și barurile închise complet, până la șantierele de construcții și industrie prelucrătoare – și a fost cea mai mare de când au început raportările comparabile (lună la lună), în 1997.

„Contracția accentuată a PIB-ului din Marea Britanie vine ca o mică surpriză, dar evidențiază limpede amploarea provocărilor cu care se confruntă factorii de decizie”, a spus analistul JP Morgan, Hugh Gimber.

În primele trei luni ale anului, PIB-ul s-a contractat cu 2,0% față de ultimele trei luni ale anului 2019, cea mai mare scădere de criza financiară de la sfârșitul anului 2008, a precizat Oficiul Național pentru Statistică de la Londra.

Banca Angliei a anunțat săptămâna trecută că scăderea economiei britanice în perioada aprilie-iunie ar putea să se apropie de 25% și să conducă la cea mai mare scădere anuală în mai mult de trei secole.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice la doi ani au scăzut până la un nivel record de -0,045% după publicarea datelor, consolidând așteptările ca Banca Angliei să-și doboare propriul record de achiziții de active de 645 miliarde de lire sterline (791 miliarde de dolari), luna viitoare.

Ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, a declarat că Marea Britanie se află acum în mijlocul unei recesiuni semnificative. ”În acest moment, trebuie să sprijinim locurile de muncă ale oamenilor, veniturile lor, mijloacele de trai, să sprijinim întreprinderile, astfel încât să putem trece prin această perioadă de perturbări severe și să devenim mai puternici după ce o vom depăși”, a spus el după publicarea datelor privind evoluția PIB-ului.

Presa britanică de marți a dezvăluit că mai mulți oficiali din Ministerului Finanțelor l-au avertizat pe Sunak că deficitul bugetar s-ar putea ridica până la 337 miliarde de lire sterline anul acesta, de la doar 55 de miliarde de lire sterline prognozate în martie.

scroll to top