Închide

Scandalul PSD vs. Pilonul II | Fosta șefă a NN Pensii a câștigat definitiv procesul cu ASF

Avatar
Raluca Tintoiu

Raluca Țintoiu. Sursa foto: News.ro.

Timp de citire: 3 minute

Fosta șefă a NN Pensii, Raluca Țintoiu, a câștigat definitiv procesul deschis împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prin care a solicitat anularea contravenției în contextul scandalului privind naționalizarea Pilonului II de pensii, din timpul guvernării PSD. Justiția a decis anularea amenzii și plata unor daune morale de 1.000 de euro.

Joi seara, Înalta Curte a respins ca nefondat recursul formulat de ASF împotriva deciziei anterioare, a Curții de Apel București, din 16 octombrie 2018, care-i dădea dreptate Ralucăi Țintoiu.

”Respinge excepția inadmisibilității recursului incident formulat de reclamanta Țintoiu Raluca Ioana Georgiana, invocata de recurenta-pârâtă Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge recursul formulat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva sentinței civile nr. 4114 din 16 octombrie 2018 a Curții de Apel București – Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal, ca nefondat.

 

Respinge recursul incident formulat de reclamanta Țintoiu Raluca Ioana Georgiana împotriva sentinței civile nr. 4114 din 16 octombrie 2018 a Curții de Apel București – Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal, ca lipsit de interes. Definitivă”,

scrie în minuta Înaltei Curți din 26 noiembrie, potrivit Ziare.com.

Practic, Curtea de Apel București a desființat în acest caz decizia de sancționare dată de ASF în cazul fostului director general al NN Pensii, Raluca Țintoiu, dar și toate actele emise în baza acesteia.

ASF i-a retras, pe 13 aprilie 2017, autorizația de director general și administrator al fondului de pensii și a amendat-o cu 100.000 lei. De asemenea, i-a retras posibilitatea de a se mai angaja 10 ani pe o funcție similară de conducere în România și UE, după ce compania pe care o conducea a transmis clienților o scrisoare de informare privind discuțiile din spațiul public legate de o posibilă naționalizare a Pilonului II de pensii.

Țintoiu era CEO la NN Pensii din septembrie 2013. Instanța a mai hotărât ca ASF să-i plătească Ralucăi Țintoiu daune morale de 1.000 de euro, suma cerută de fosta șefă a NN Pensii.

”Informațiile transmise de NN prin e-mail către aproape 300.000 de clienți cu privire la discuțiile publice privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private nu au fost false sau înșelătoare, iar mesajul nu a creat starea de pericol invocată, nefiind de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii private”,

a arătat Curtea de Apel în motivarea deciziei de anulare a sancțiunilor impuse de ASF fostei șefe a NN Pensii, potrivit Hotnews.

Instanța a decis că ASF a respectat procedura legală și că a avut cvorum în luarea deciziei, doar că faptele pentru care a aplicat sancțiunile nu au întrunit elementele constitutive ale contravenției.

Scandalul din 2017, scurtă cronologie

În 2017, Consiliul ASF de la acea dată, în frunte cu Mișu Negrițoiu, a sancționat aspru conducerea NN Pensii care și-a atenționat clienții asupra discuțiilor publice privind posibila naționalizare a pilonului II de pensii, un fapt pe care conducerea PSD chiar a încercat să o facă așa cum au arătat acțiunile ulterioare.

ASF a acționat dur a doua zi după ce Liviu Dragnea, președintele PSD la acea vreme, a declarat la Antena 3 că scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, Dragnea precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF. Dragnea a cerut să se acționeze foarte dur pentru a fi un exemplu și pentru alte multinaționale.

ASF a decis atunci sancționarea NN Pensii cu amendă de 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societății, având în vedere circumstanțele de afectare a încrederii participanților în sistemul de pensii private, aceasta fiind cea mai mare amendă dată până atunci de ASF.

Conducerea ASF a decis de asemenea și amendarea cu 100.000 de lei și retragerea autorizației de director general pentru Raluca Țintoiu, șefa NN Pensii.

scroll to top