Închide

Schimbare de dietă la chinezi: mănâncă tot mai multă pâine și creează turbulențe pe piața grâului

Avatar
Brown bread on a wooden surface

Fotografie de Skyler Ewing pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

China va continua să cumpere tot mai mult din recolta mondială de grâu, după ce anul trecut importurile sale au atins un nivel record, în condiţiile în care modificarea dietei chinezilor de rând, dar şi extinderea clasei mijlocii par să fie principalele motoare ale cererii viitoare, potrivit americanilor de la Bloomberg.

În 2021, achiziţiile de grâu din străinătate au crescut cu 17%, până la aproximativ 9,8 milioane de tone, potrivit datelor autorităților vamale de la Beijing. De asemenea, utilizarea din ce în ce mai extinsă a grâului ca nutreţ pentru animale, din cauza preţurilor mari la porumb pe piaţa internă, dar şi recolta redusă au jucat un rol important în majorarea importurilor de grâu ale Chinei.

Și impactul creşterii disponibilului monetar asupra dietelor chinezilor stimulează cererea de grâu, un ingredient important pentru o gamă largă de produse alimentare de la pâine şi tăiţei, până la biscuiţi şi produse de patiserie.

Creşterea consumului de grâu s-a accelerat în ultimii ani, pe măsură ce China adoptă obiceiuri alimentare mai apropiate de cele occidentale, iar utilizarea în scopuri alimentare va fi cel mai important motor al cererii de grâu, susţin analiştii de la compania de consultanță și analiză a pieței Sitonia Consulting.

”Ne aşteptăm în continuare ca importurile de grâu ale Chinei să fie mari în 2022. Preţurile interne rămân ridicate ca urmare a utilizării crescute a grâului ca nutreţ pentru animale şi a trendurilor structurale în obiceiurile alimentare ale consumatorilor”, susţine Darin Friedrichs, cofondator şi director de cercetare la Sitonia Consulting.

Preţurile mari la grâu încep să alimenteze inflaţia produselor alimentare, în condiţiile în care recent gigantul mondial al industriei tăițeilor, Nissin Foods Co., a anunţat o creştere a preţurilor la tăiţei instant în China. Producătorul faimoşilor tăiţei “Cup Noodles” a dat vina pentru această majorare, prima din ultimul deceniu, pe creşterea severă a costurilor.

scroll to top