Închide

Scoția ar putea reintra în UE “fără probleme și rapid” după independență. Dar când o va obține?

Avatar
Scotia Independenta Aderare Ue

Foto: ANDY BUCHANAN/AFP via Getty Images)

Timp de citire: 4 minute

Un nou raport al guvernului de la Edinburgh prezintă planurile sale pentru o viitoare relație cu Europa, dar independența nu este în vedere prea curând, potrivit Euronews.

Guvernul scoțian și-a prezentat planurile de a reintra în Uniunea Europeană, susținând că ar fi un proces care se va desfășura “fără probleme și rapid” după independență, o cerere de aderare la bloc fiind depusă “cât mai curând posibil”.

Guvernul pro-UE și pro-independență de la Edinburgh a făcut aceste comentarii într-un nou document de politică care prezintă beneficiile apartenenței la UE, inclusiv accesul la piața unică pentru întreprinderile scoțiene, accesul comun la acordurile de liber schimb ale UE, asigurarea finanțării UE pentru agricultura scoțiană în special și permite tinerilor scoțieni să beneficieze de programul de schimburi universitare Erasmus+, care le-a fost închis după Brexit.

Apartenența la UE, spune ministrul de _de facto_ al afacerilor externe al țării, Angus Robertson, “ar oferi Scoției o reprezentare directă în procesul decizional european pentru prima dată, oferind oportunități pentru ca economia noastră să crească în interiorul unei piețe care este de șapte ori mai mare decât cea a Regatului Unit și să scape de daunele provocate de Brexit-ul dur al Regatului Unit, care lovește puternic economia și comunitățile scoțiene”.

Lipsa de sprijin pentru independență împiedică planurile

Elefantul din cameră pentru apartenența Scoției la UE este faptul că independența nu este în cărți prea curând.

Atât conservatorii britanici, cât și laburiștii s-au opus cu vehemență oricărui mecanism care ar permite guvernului scoțian să organizeze un referendum privind independența, în timp ce sondajele de opinie arată în mod constant că în Scoția nu există un sprijin majoritar pentru independență.

Un sondaj de opinie publicat la începutul acestei luni plasează sprijinul pentru independență la 40%, iar 49% sunt în favoarea rămânerii în cadrul Regatului Unit.

Partidul Național Scoțian, aflat la guvernare, afirmă că va pretinde că are “un mandat pentru negocierile de independență” cu Londra dacă va câștiga majoritatea mandatelor scoțiene la următoarele alegeri din Regatul Unit, lucru pe care îl are deja acum.

Cu toate acestea, o serie de scandaluri și uzura naturală a celor aproape 16 ani la putere au afectat poziția cândva inatacabilă a SNP în fruntea establishmentului politic scoțian, fiind așteptată o schimbare radicală în următorul an.

Se preconizează în general că laburiștii scoțieni vor cuceri un număr mare de locuri ale SNP la Westminster la următoarele alegeri din Regatul Unit; de asemenea, sondajele arată o creștere a sprijinului pentru laburiști în alegerile parlamentare scoțiene, ceea ce ar anula probabil majoritatea pro-independență din parlamentul de la Edinburgh.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a publicat raportul său anual privind viitoarea extindere a blocului comunitar, planurile de extindere fiind orientate cu fermitate către regiunea Balcanilor de Vest.

Cum ar putea Scoția să reintre în UE?

Scoția a părăsit UE împreună cu restul Regatului Unit după referendumul privind Brexit din 2016.

Deși Regatul Unit în ansamblu a votat la limită pentru ieșire, Scoția a votat în proporție covârșitoare pentru a rămâne parte a blocului, iar sondajele de atunci au arătat că o majoritate tot mai mare consideră că Brexit a fost o greșeală și că viitorul țării ar trebui să fie în UE.

Aceasta zugrăvește imaginea unui electorat scoțian confuz: aceștia doresc să facă parte din Uniunea Europeană, dar nu sunt hotărâți să se angajeze în favoarea independenței ca modalitate de a ajunge acolo.

De la referendumul pentru Brexit “au existat multe dezbateri cu privire la cel mai bun viitor pentru Scoția”, a declarat Robertson.

“Guvernul scoțian crede că putem construi o țară mai bună printr-o combinație puternică de independență și apartenență la UE”, a adăugat el.

Guvernul scoțian a declarat că o Scoție independentă ar urma procesul normal de aderare, cunoscut sub numele de articolul 49, care durează de obicei mai mulți ani. Între timp, ar căuta un fel de aranjament tranzitoriu care să permită exportatorilor scoțieni accesul la piața unică în special.

“Faptul că face parte din UE de peste 47 de ani, cu un bilanț pozitiv în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației UE și un nivel ridicat de aliniere la legislația UE” plasează Scoția într-o “poziție unică” pentru a trece rapid prin procesul de aderare, se arată în raport.

Noul document de orientare politică eludează chestiunea dacă o Scoție independentă ar adopta euro ca monedă – o chestiune care s-a dovedit a fi deosebit de divizivă în cadrul politicii europene. Cu toate acestea, documentul reafirmă poziția guvernului potrivit căreia, după obținerea independenței, va fi utilizată o nouă monedă, lira scoțiană, iar la o dată ulterioară se vor putea lua decizii privind aderarea la euro.

Scoția ar deveni probabil în cele din urmă un “contributor net” la bugetele UE, spune guvernul, dar observă că “un număr de state membre cu economii relativ mici au fost inițial beneficiari neți, dar în timp au devenit contribuitori neți la bugetul UE”.

Stabilirea atractivității Scoției pentru UE

În timp ce Scoția ar beneficia într-o gamă largă de domenii dacă ar reintra în Uniunea Europeană, noul document de politică subliniază modul în care UE ar putea beneficia, de asemenea, de faptul că Scoția este un nou stat membru.

Documentul evidențiază domenii precum cercetarea și dezvoltarea de tehnologii în domeniul energiilor regenerabile pentru a combate schimbările climatice, cultura și educația, angajamentul față de agenda UE privind justiția socială și angajamentul față de libertate și democrație – calități atractive pentru un bloc care se străduiește să afle cum să gestioneze țări precum Ungaria și Polonia sau altele care înclină spre dreapta și s-au îndepărtat de aceste valori comune ale UE.

“Suntem, de asemenea, bine plasați pentru a da înapoi la UE ca țară primitoare și incluzivă, cu puncte forte în cercetare și în domeniul energiei regenerabile și cu un angajament ferm față de promovarea drepturilor omului și a statului de drept internațional”, spune Angus Robertson.

scroll to top