Închide

Scumpele tomate! Inflația cumplită îi îndepărtează pe italieni de roșii, deși suprafața cultivată crește

Avatar
Roșii rosii Tomate Mozzarella Ruccola Italia Steagul Italiei Salata Caprese Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto: Contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

Italienii se văd nevoiți să se îndepărteze de unul din alimentele lor de bază, celebrele pomodori sau pomodorini, cum le spun ei roșiilor, respectiv roșiilor cherry, din cauza prețurilor care au luat-o razna. Cu toate acestea, suprafața cultivată cu tomate crește în Italia, fermierii fiind optimiști pentru viitor.

Pe baza analizei Anicav, Asociația Italiană a Conservelor de Legume, costurile cu producția de tomate au cunoscut o creștere demnă de remarcat, cuplată cu o scădere a consumului pe fondul inflației excesive. Campania de recoltare a tomatelor din Italia este prevăzută să producă o producție estimată la 5,6 milioane de tone.

Campania 2023 pentru transformarea tomatelor industriale a început în Italia, semnalând un început promițător al sezonului agricol. Suprafața terenului cultivat s-a extins la aproximativ 68.600 de hectare, marcând o creștere impresionantă de 5% față de cifrele din anul precedent. Pe baza modelelor istorice de producție, experții anticipează o producție substanțială de aproximativ 5,6 milioane de tone.

Cu toate acestea, producția finală de volume de roșii rămâne condiționată atât de performanța agricolă, cât și de cea industrială, împreună cu factorul imprevizibil al condițiilor meteorologice. Aceste perspective provin dintr-o analiză cuprinzătoare efectuată de Asociația Națională a Industriei Alimentare Legumicole (Anicav).

Pe măsură ce se desfășoară anul agricol, există provocări notabile la orizont. Costurile de producție își continuă ascensiunea constantă, în special în ceea ce privește materiile prime și ambalaje, iar prudența consumatorilor indusă de inflație a dus la o scădere a nivelurilor de consum. 

„În cele mai multe cazuri, creșterea prețurilor la raft în ultimele luni nu a reușit să genereze profituri proporționale și, în schimb, va oferi doar o acoperire parțială pentru creșterea costurilor”,

remarcă Marco Serafini, președintele Anicav, pentru ItalianFood.net.

„De exemplu, prețul materiilor prime plătite fermierilor a cunoscut o creștere substanțială de până la +40% față de anul precedent, rezultând un preț mediu de referință de 150 de euro pe tonă pentru roșiile rotunde. Această situație dificilă reprezintă o provocare formidabilă pentru întreprinderile noastre.”, a spus acesta.

Potrivit lui Giovanni De Angelis, directorul general al Anicav,

„Anul comercial următor prezintă un peisaj deosebit de complicat, dar liderii noștri întreprinzători vor depune eforturile lor cele mai mari pentru a minimiza impactul acestuia asupra consumatorilor. În ciuda creșterii prețurilor, produsele din roșii roșii din sectorul de procesare continuă să mențină puncte de preț foarte accesibile, datorită eforturilor hotărâte ale industriei.”

Segmentul tomatelor industriale este punctul culminant al lanțului transformat de aprovizionare cu fructe și legume din Italia, înregistrând o cifră de afaceri de 4,4 miliarde de euro (din care 3,3 miliarde provin de la firmele afiliate Anicav). Acest sector susține o forță de muncă permanentă de 10.000 și angajează peste 25.000 de muncitori sezonieri.

scroll to top