Închide

Secretarul de stat american: Nord Stream 2, o idee proastă pentru Europa, proastă pentru SUA

Avatar
Nordstream 2

Foto: Monitorul Apărării

Timp de citire: 2 minute

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a promis marţi “să reconstruiască şi să revitalizeze” NATO, să se consulte cu aliaţii în privinţa oricărui plan american privind o posibilă retragere din Afganistan, dar a avertizat totodată Germania cu privire la gazoductul Nord Stream 2, relatează Reuters.

Luând cuvântul cu prilejul primei sale vizite la cartierul general al NATO, la Bruxelles, Blinken şi-a exprimat “angajamentul ferm” faţă de NATO şi a spus că Alianţa Nord-Atlantică se află “într-un moment crucial” în faţa ameninţărilor din întreaga lume, precum şi în privinţa schimbărilor climatice.

Şeful diplomaţiei americane a avertizat de asemenea că, în privinţa Rusiei, “suntem lucizi şi vom conlucra cu Moscova atunci când interesele noastre o cer”, iar despre autorităţile de la Beijing, Blinken a spus că “trebuie să ne asigurăm că NATO se concentrează asupra Chinei şi asupra provocărilor pe care le presupune”.

Totodată, Blinken şi-a exprimat convingerea că Nord Stream 2, gazoductul în construcţie dintre Rusia şi Germania, contravine intereselor Uniunii Europene şi subminează Ucraina. Secretarul de stat al SUA a anunţat că urmează să aibă o întrevedere cu omologul german Heiko Maas pentru a discuta despre acest subiect.

“Preşedintele (Joe) Biden a fost foarte clar, el crede că gazoductul este o idee proastă, proastă pentru Europa, proastă pentru Statele Unite şi, în definitiv, în contradicţie cu propriile interese de securitate ale UE. Există riscul să afecteze interesele Ucrainei, Poloniei, şi ale altor parteneri sau aliaţi apropiaţi”, a spus Blinken, care a amintit că, potrivit legislaţiei americane, Washingtonul trebuie să impună sancţiuni companiilor care participă la proiectul Nord Stream 2

Blinken a spus că, în pofida diferendelor publice cu Ankara, SUA şi NATO au un interes ferm în a menţine Turcia ancorată în alianţă.

Nord Stream 2 va ocoli Ucraina, un aliat occidental, privând-o potențial de taxe valoroase de tranzit. De asemenea, va crește dependența energetică europeană de Rusia și va concura cu transporturile de gaze naturale lichefiate din SUA.

Gazoductul este deja construit în jur de 95% și ar putea fi finalizată până în septembrie, spun analiștii care monitorizează datele de urmărire. Statele Unite se tem că Rusia ar putea folosi Nord Stream 2 ca pârghie pentru a slăbi statele UE prin creșterea dependenței de Moscova.

scroll to top