Șefa Comitetului de Organizare nu exclude varianta desfășurării JO de la Tokyo fără spectatori

, ,
Autor:    -  
Seiko Hashimoto
Seiko Hashimoto, președinta Comitetului de Organizare a JO de la Tokyo. Sursa foto: Issei Kato/Pool Photo via AP.

Timp de citire: 3 minute

”Desfășurarea Jocurilor fără spectatori” rămâne o opțiune pentru președinta Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Seiko Hashimoto, citată de Associated Press. Competiția este programată să se desfășoare începând de peste doar patru săptămâni, însă nici acum condițiile sale de desfășurare nu sunt clare și definitive.

Declarația doamnei Seiko Hashimoto vine la numai patru zile după ce tot ea a anunțat, luni, că participarea spectatorilor japonezi va fi permisă până la un număr total de 10.000 într-o locație, cu condiția ca numărul spectatorilor să nu depășească 50% din capacitatea arenei respective, indiferent dacă evenimentele sportive au loc în spații închise sau deschise.

Organizatorii au amânat decizia asupra spectatorilor japonezi timp de câteva luni, iar spectatorii din străinătate au primit vestea că nu vor putea participa deloc la Jocuri, decizie anunțată în urmă cu câteva luni. Măsura de a permite participarea spectatorilor a fost aspru criticată de experții în sănătate publică, aceștia susținând că siguranța sanitară nu se poate asigura decât în absența spectatorilor.

”Situația se poate schimba brusc, de aceea trebuie să rămânem flexibili și prompți în a reacționa la orice modificare a datelor. Jocurile fără spectatori rămân una dintre opțiunile noastre”, a spus Seiko Hashimoto într-o conferință de presă.

Autoritățile metropolitane din Tokyo au anunțat joi că există semne ale reapariției infectărilor în zona capitalei japoneze. Numărul de cazuri noi a crescut cu 11% în ultima săptămână față de săptămâna anterioare, fiind detectate mai multe cazuri ale variantei Delta, mai contagioasă. Organizatorii spun că vor mai analiza în continuare situația privitoare la spectatori, mai ales că actuala ”cvasi-stare de urgență” va lua sfârșit pe 11 iulie, conform programării anunțate de autorități.

Ministrul japonez pentru Jocurile Olimpice, Tamayo Marukawa, a venit vineri dimineața cu o altă veste proastă: un membru al delegației ugandeze, despre care presa internațională a anunțat săptămâna trecută că are un test pozitiv pentru COVID-19 la sosirea în Japonia, a fost infectat tocmai cu varianta Delta.

În ciuda unor teste riguroase, atât la sosire, cât și ulterior, pare imposibil ca alte noi cazuri să nu mai apară în perioada următoare, având în vedere că la Tokyo sunt așteptați peste 11.000 de sportivi olimpici și 4.400 de sportivi paralimpici, alături de alte zeci de mii de persoane din delegațiile oficiale, antrenori, arbitri și oficiali ai Comitetului Internațional Olimpic și ai federațiilor sportive.

Ugandezul a fost testat pozitiv sâmbăta trecută pe aeroportul Narita de lângă Tokyo și plasat în carantină. Totuși, autoritățile japoneze le-au permis celorlalți opt membri ai delegației să se deplaseze peste 500 de kilometri cu un autobuz închiriat spre cantonamentul de la Izumisano, în prefectura Osaka. Aceștia au fost plasați în carantină la un hotel de acolo. Un al doilea membru al delegației a fost testat pozitiv miercuri, dar încă nu se știe dacă este vorba de aceeași tulpină Delta sau nu.

”Comitetul de Organizare vrea să învețe din acest caz, al Ugandei. Vom acorda o atenție sporită cazului, pentru a obține informații cât mai valoroase din situația aceasta. Nu putem spune că totul este 100% sigur, dar vom face tot posibilul să organizăm o bulă cât mai aproape de 100%”, a mai spus Hashimoto.

Șeful Oficiului Case Imperiale a declarat presei, joi, că împăratul Naruhito este ”extrem de îngrijorat” de riscurile pentru sănătate pe care le prezintă organizarea Jocurilor. Declarația a atras atenția în mod special, cu atât mai mult cu cât, în condițiile rolului cvasi-ceremonial al Casei Imperiale, a fost una dintre foarte rarele ieșiri publice ale instituției.

Împăratul nu avea nicio obligație, nici oficială, nici neoficială, de a lua vreo poziție despre Jocurile Olimpice, iar faptul că a făcut-o este chiar mai plin de semnificații decât însuși mesajul îngrijorat.

În conferința de presă, doamna Hashimoto a fost întrebată de cel puțin trei ori despre declarațiile împăratului Naruhito, oferind răspunsuri foarte vagi și ezitând să îi pronunțe numele.

”Cu toții, toți japonezii, trebuie să scăpăm de îngrijorări și de anxietate. Trebuie să ne asigurăm că Jocurile se vor desfășura într-adevăr în siguranță. Deci, va trebui să depunem din ce în ce mai mult efort pe asta”, a sunat unul dintre răspunsuri.

Doamna Hashimoto a mai declarat că “starea de spirit festivă va trebui eliminată” pentru a găzdui Jocurile în condiţii de siguranţă, recunoscând că organizatorii vor trebui să fie “creativi” pentru a instaura o atmosferă pozitivă.

Japonia a raportat aproximativ 780.000 de cazuri de coronavirus și a atribuit aproximativ 14.500 de decese infectărilor cu SARS-CoV-2. În ce privește vaccinarea, abia aproximativ 9% dintre japonezi au încheiat schema completă de vaccinare, însă guvernul de la Tokyo a promis intensificarea ritmului de vaccinare în perioada imediat următoare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!