Șefii Oxford/AstraZeneca critică planul dozei 3: “După două doze ai putea fi protejat decenii”

,
Autor:    -  
Andrew Pollard
Sir Andrew Pollard, șeful cercetării vaccinale de la Oxford. Foto: Reuters

Timp de citire: 4 minute

Șeful cercetării vaccinurilor de la Oxford, celebra universitate britanică ce a inventat împreună cu AstraZeneca cel mai accesibil vaccin antiCovid, numit acum Vaxzevria, critică planul de rapel de tip booster din Marea Britanie. Asta în timp ce toți cei peste 50 de ani din Marea Britanie ar putea fi eligibili pentru doza 3 a unui vaccin Covid, scrie BBC.

Booster-ul reprezintă surplusul de anticorpi pe care un organism uman l-ar obține în urma injectării dozei 3 de vaccin.

Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a declarat încă din august că a pus deja la punct planuri pentru a oferi celor mai vulnerabile grupuri un al treilea vaccin sau un rapel Covid din septembrie. Însă șeful grupului de vaccinuri de la Oxford, Sir Andrew Pollard, a spus că dozele sunt mai degrabe necesare pentru a „merge acolo unde pot avea cel mai mare impact” – pentru a proteja persoanele nevaccinate din străinătate.

Marea Britanie în sine nu are în prezent niciun motiv de panică, a spus prof. Sir Andrew Pollard. Sajid Javid a spus că va aștepta sfatul final al Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI).

„Planul meu este să ofer vaccinul antigripal, în special celor peste 50 de ani, în același timp”, a spus el.

Se așteaptă un sezon gripal mai accentuat decât în ​​mod normal, oamenii de știință avertizând că virusurile respiratorii vor reveni în acest an, după ce au dispărut anul trecut în timpul blocajelor.

Șefii Serviciilor Naționale de Sănătate (NHS) au spus anterior că au nevoie de mai multe date cu privire la un program de rapel Covid pentru a planifica logistica vaccinării a milioane de oameni împotriva ambelor virusuri. Cu toate acestea, prof. Pollard, care a condus echipa care a creat vaccinul Oxford-AstraZeneca, a declarat că deciziile cu privire la injectarea booster-ului „ar trebui să fie conduse științific”.

“Atunci va trebui să intervenim cu doza 3 dacă vedem dovezi că a existat o creștere a spitalizării – sau următoarea etapă după aceea, care ar fi decesul printre cei care vaccinați. Dar asta nu este ceva ce vedem în acest moment”, a declarat cercetătorul.

Prof. Pollard a declarat grupului parlamentar format din toate partidele brtianice că sistemul imunitar al oamenilor își va aminti „decenii de acum înainte” că au primit două doze de vaccin – și acest lucru îi va ajuta să îi protejeze împotriva Covid-19.

„Nu mai vedem acum o problemă cu o boală severă distrugătoare și avem această înțelegere a biologiei care ne spune că, chiar dacă începem să vedem o anumită diminuare a protecției, aceasta nu ar fi o stopare completă a protecției”, a spus el.

„Imunitatea de turmă nu este posibilă”

Prof. Pollard a avertizat, de asemenea, că imunitatea de turmă nu este „o posibilitate”, deoarece varianta delta va continua să infecteze persoanele care au fost vaccinate.

“Chiar dacă toți copiii ar fi vaccinați, asta nu ar opri transmiterea virusului. În timp, ar trebui să lăsăm în urmă testarea comunitară a infecțiilor ușoare – ceea ce va spori imunitatea oamenilor – (și să rămânem) la testarea clinică doar a persoanelor care se simt rău”, a adăugat el.

Iar accentul ar trebui pus pe îmbunătățirea tratamentului pentru persoanele care se îmbolnăvesc grav de Covid în spital, a conchis prof. Pollard.

AstraZeneca îndeamnă la cumpătare: să nu ne grăbim cu doza 3

Îndreptarea atenției spre a oferi urgent oamenilor o nouă doză de rapel antiCovid ar priva oamenii de știință de date despre cât de bine funcționează vaccinurile, au spus șefii AstraZeneca, citați de BBC.

„Nu știm încă dacă a treia doză este necesară din punct de vedere clinic”, spun ei pentru The Telegraph.

S-a anunțat deja de aproape o lună că peste jumătate de milion dintre cei mai vulnerabili britanici vor primi o a treia doză de vaccin. Dar în poziția lor referitoare la acest booster, directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, și vicepreședintele executiv al cercetării și dezvoltării produselor biofarmaceutice, Sir Mene Pangalos, spun că oferirea celor mai vulnerabili a unei a treia doze “de completare”, persoane care poate nu au acumulat un răspuns imun complet după primele două, este „sensibilă”.

Însă orice decizie de a acorda încă un rapel „unor zone mari ale populației”, pentru a-și “extinde protecția față de primele două doze”, trebuie să se bazeze pe date clinice, care sunt la doar câteva săptămâni de la publicare. Aceste date, dintr-o varietate de surse, vor arăta modul în care protecția împotriva vaccinurilor se menține până la șase luni de la începerea administrării celei de-a doua doze.

Între timp, un alt studiu va arăta cum ar putea ajuta mixarea vaccinurilor (n.r. bazate pe vector viral, precum Vaxzevria și Johnson&Johnson, cu vaccinuri bazate pe ARN mesager, Pfizer și Moderna).

„Deplasarea prea rapidă (în direcția dozei 3) pentru întreaga populație adultă ne va priva de aceste perspective, lăsând această decizie importantă să se bazeze pe date limitate. Nu știm ce amestec de anticorpi și celule T sunt necesare pentru a preveni îmbolnăvirea gravă – așa-numitele corelații de protecție. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de greutatea dovezilor clinice colectate din utilizarea reală înainte de a putea lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la o a treia doză”, declară Sir Soriot și Sir Mene.

Aceștia se arată de asemenea îngrijorați de „povara inutilă asupra Sistemului Național de Sănătate în lunile lungi de iarnă” în cazul lansării unei vaccinări masive de tip booster.

În loc de concluzie… Ready-To-Go!

Deși Sir Andrew Pollard, unul dintre oamenii de știință care a dezvoltat vaccinul Oxford-AstraZeneca a criticat și el planul dozei 3 de rapel, cum spuneam în debutul materialului, fostul secretar al sănătății, Jeremy Hunt, a cerut guvernului să înceapă o lansare în masă a vaccinării cu doza 3, așa cum a făcut-o și Israelul, fără să aștepte o decizie finală a Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI).

Iar Sistemului Național de Sănătate din Marea Britanie i s-a spus deja să planifice boosterele antiCovid alături de vaccinurile antigripale la milioane de britanici cu vârsta peste 50 de ani, încă înainte de venirea iernii.

Între timp, cei patru ofițeri medicali din Marea Britanie au decis că tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani li se va putea oferi un vaccin Covid, în două doze, fiind eligibili doar “dacă prezintă un risc crescut de a avea o serie de probleme de sănătate”. Ofițerii medicali au concluzionat că nu există planuri în acest moment pentru a realiza vaccinarea copiilor sub 12 ani, după ce același Comitet mixt (JCVI) a convenit că aceasta ar oferi doar un beneficiu marginal pentru sănătate.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!