Închide

Șeful unei mari companii energetice, tranșant: Europa este o cutie goală în materie de energie

Avatar
Descalzi Eni

Foto: https://www.offshore-energy.biz/

Timp de citire: < 1 minut

Europa nu s-a gândit niciodată la o strategie pentru securitatea sa energetică, a declarat luni directorul general al grupului Eni, Claudio Descalzi, acesta adăugând că înlocuirea energiei ruseşti nu va fi o sarcină uşoară, transmite Reuters.

Uniunea Europeană doreşte ca statele membre să cumpere o cantitate mai mare de gaze din alte ţări decât Rusia, pentru a reduce dependenţa de livrările ruseşti, care riscă să fie întrerupte din cauza invadării Ucrainei.

UE, formată din 27 de ţări, se bazează pe Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze.

”Europa este o cutie goală în materie de energie. Nu avem propria noastră energie… Şi nu ne-am gândit niciodată la o strategie pentru securitatea energetică”, a afirmat Descalzi la un eveniment din industrie din Emiratele Arabe Unite.

Descalzi a spus că problema aprovizionării cu gaze este una mare pentru Europa, menţionând că Rusia cere Eni să plătească gazele în ruble, ceea ce nu este prevăzut în contracte.

”Este greu să fim de acord pentru că nu avem acest tip de monedă. Timp de şapte ani am subinvestit… Conducerea mondială nu a fost înţeleaptă şi fără niciun echilibru în evaluarea situaţiei energetice”, a spus Descalzi, citat de news.ro.

Banca centrală rusă, guvernul şi Gazprom, care livrează 40% din importurile europene de gaze, trebuie să-şi prezinte propunerile de plată a gazelor în ruble preşedintelui Vladimir Putin până pe 31 martie.

Miniştrii Energiei din Grupul celor şapte naţiuni industrializate au respins cererile de plată a gazelor în ruble.

scroll to top