Închide

Semnal de alarmă de la producător: vor ajunge europenii să nu-și mai permită să cumpere bere?

Avatar
Carlsberg

Foto: foodbev.com

Timp de citire: 2 minute

Deși trăim cele mai friguroase zile din an, fiecare rază de soare ne duce cu gândul spre vară. Dar o întrebare ridicată de unul dintre cei mai importanți producători internaționali de bere ne ridică mari temeri: eu-și vor mai putea permite europenii să-și cumpere bere? Carlsberg se teme că noi creșteri de prețuri vor afecta vânzările din acest an.

Cu siguranță va fi “un alt an plin de provocări” pentru grupul berar danez. Prețurile sunt din nou în creștere.

Carlsberg avertizează că europenii ar putea bea mai puțină bere în acest an. Majorările de prețuri ar putea afecta producătorul danez de bere, dar în special profiturile sale. Pentru acest an, grupul se așteaptă la un profit operațional care variază încă în prognize între 5% mai mic și 5% mai mare. Anul trecut, creșterea a fost de 12%.

“2023 va fi un alt an provocator. Deși berea este, din punct de vedere istoric, o categorie de consum rezistentă, creșterea prețurilor combinată cu o inflație generală ridicată ar putea avea un impact negativ asupra consumului de bere pe unele dintre piețele noastre, în special în Europa”, a declarat directorul general Cees ‘t Hart pentru Reuters.

Anul trecut, vânzările pe litru au crescut cu 9%, dar anul acesta prețurile vor trebui să crească din nou cu un procent “cu o singură cifră mare” pentru a acoperi costurile tot mai mari.

Speranța Rusia?

Carlsberg speră să își vândă operațiunile din Rusia până în iunie, deși gigantul berar păstrează ușa întredeschisă pentru o posibilă revenire. Hart ar dori să includă această opțiune în vânzare – nu pentru viitorul apropiat, ci pentru “succesorul său”. Cu toate acestea, situația politică ar trebui să se schimbe radical mai întâi, așa că, probabil, nu în primul deceniu, asigură el.

În schimb, producătorul de bere plănuiește să își răscumpere partenerul indian în acest an. După o dispută îndelungată cu partenerul său local, Khetan Group, Carlsberg a obținut acum dreptul de a-i cumpăra acțiunile. Achiziția va costa aproximativ 744 de milioane de dolari (692 de milioane de euro).

scroll to top