Semnele precoce ale unei veri cum n-a mai fost alta: început de iunie cu arșiță și secetă la Londra

,
Autor:    -  
126282699 Greenwichobs080822
Unul dintre cele mai cunoscute parcuri ale Londrei, Greenwich Park, lovit de seceta din vara trecută. Sursa foto: Hannah Dendle / BBC.

Timp de citire: 2 minute

Deși pentru alte zone ale Europei datele nu ar părea tocmai catastrofale, la Londra nu mai plouat de 22 de zile întregi, seria apropiindu-se de recordul absolut înregistrat vara trecută, potrivit datelor publicate de biroul britanic de meteorologie – Met Office – și citate de Bloomberg. Ultimele picături de ploaie din capitala britanică au căzut pe 14 mai.

Prognozele Met Office nu sunt mai optimiste nici pentru zilele următoare, neapărând șanse reale de precipitații până cel puțin pe 9 iunie. Dacă așa vor sta lucrurile, seceta londoneză din această primăvară ar reprezenta cea mai lungă serie de zile fără ploaie la Londra, bătând recordul de 24 de zile din iulie 2022, când, din lipsa ploii, autoritățile au fost obligate să interzică populației să își ude grădinile sau să utilizeze apa pentru alte scopuri decât cele strict necesare.

Este deja tot mai clar că Europa trebuie să se pregătească pentru o altă vară cu condiții meteorologice extreme, secetă și călduri extreme, pe măsură ce schimbările climatice devin din ce în ce mai intense. Anul trecut, o secetă istorică și un val de căldură fără precedent au lovit Europa Occidentală, scăzând la cote minime nivelul râurilor, declanșând incendii și împiedicând transporturile fluviale, iar toate aceste cauze au contribuit suplimentar la volatilitatea prețurilor la energie și mărfuri.

Potrivit Met Office, temperaturile ar putea să se apropie de 30 de grade Celsius în anumite zone ale Marii Britanii chiar din această primă săptămână de vară calendaristică.

Deja de la începutul acestui an vremea și-a făcut de cap în insulele Britanice, infirmând orice modelări anterioare multianuale: după o lună februarie care s-a remarcat prin cele mai mici cantități de precipitații căzute în ultimele trei decenii, a urmat cea mai ploioasă lună martie din ultimii 40 de ani. O asemenea distribuție temporală a precipitațiilor a condus, mai întâi, la scăderea rezervelor de apă, situație urmată de scurgeri masive de pe versanți, în momentul precipitațiilor de martie, căzute pe un sol uscat și rezistent la procesul de umectare.

În Scoția, Met Office a anunțat că se observă deja semne timpurii de secetă, iar situația ar putea să escaladeze dramatic în următoarele săptămâni.

”Dacă aceste perioade mai uscate se vor extinde, cu siguranță se vor crea condițiile instalării situației de secetă. Totuși, conform celei mai recente proiecții, ar trebui să vedem o oarecare ameliorare începând de la sfârșitul acestei săptămâni”, a spus Andrew Pedrini, meteorolog la Atmospheric G2, o cunoscută platformă meteorologică online.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!