Închide

Serviciile și industria din zona Euro își revin (TradeVille)

Avatar
Lohn Industrie Textila

Foto: economedia.ro

Timp de citire: 2 minute

Indicele S&P Global Eurozone Composite PMI, care urmărește atât industria prelucrătoare, cât și cea a serviciilor din zona euro, a crescut la 52.3 în februarie 2023, de la 50.3 în luna precedentă, depășind așteptările pieței de 50.6. Sectorul serviciilor a marcat cea mai mare creștere din ultimele opt luni, iar nivelul producției industriei prelucrătoare a crescut pentru prima dată din luna mai a anului trecut, pe fondul unei îmbunătățiri în lanțurile de aprovizionare, transmite ziare.com. Atât Franța, cât și Germania au înregistrat o creștere pentru prima dată din octombrie, respectiv din iunie 2022, potrivit Trading Economics.

Creditarea consumului încetinește

Creditele noi de consum (RON și EUR) au scăzut cu 6% în 2022, după ce în 2021, au înregistrat o creștere semnificativă de 40% comparativ cu 2020. Scăderea înregistrată a venit pe fondul majorării dobânzilor, a inflației, dar și din cauza contextului geopolitic nefavorabil. În ceea ce privește creditele noi de consum în EUR, volumul acestora s-a majorat cu 17.4% în 2022, datorită dobânzii favorabile comparativ cu cea pentru creditele în RON, care a urcat până la aproape 14% în decembrie 2022.

ROBOR în scădere

Indicele ROBOR a început săptămâna în scădere, ajungând la valoarea de 7.03%, cu 0.5% mai mică decât cea înregistrată la finalul anului. Maximul acestui indice a fost atins în octombrie 2022 (8.21%). Scăderea s-a înregistrat pe fondul deciziei BNR, care, în ultima ședință de politică monetară, a stabilit să mențină dobânda-cheie la 7%.

Mai optimiști decât luna trecută

Indicele ZEW al sentimentului economic din zona euro, care măsoară nivelul de optimism al analiștilor cu privire la evoluțiile economice așteptate pentru următoarele 6 luni, a urcat de la 16.7 în ianuarie la 29.7 în februarie, depășind estimările pieței de 22.3. Indicele este construit ca diferență dintre procentul de analiști optimiști și cel al analiștilor pesimiști, notează Trading Economics.

Download

scroll to top